Iringó (Eryngium campestre L.)
2003/01/23 08:00
1202 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Földi növény égi névvel. Legalábbis gyakran illetik ördögszekúr, ördögbocskor, göncölszekúr elnevezéssel is ezt száraz gyepekben, gyomtársulásokban és legelőkön előforduló évelő növényt.

iringo Minek karógyökere mélyrehatoló, szára merev, kemény, fásodó. Hajtásai dúsan elágaznak, így 20-70 cm magas, gömbölyded bokrok alakulnak ki. Tő és szárlevelei 10-20 cm átmérőjűek, színük hamvaszöld, általában három- vagy ötszögletűek, nyelük hosszú, 10-20 cm-esek, kétszeresen-hármasan szárnyasan osztottak. A levélszárnyak fogai szálkaszerűek, mik szúrós csúcsban végződnek. A középső és felső szárlevelek tüskés fogas cimpákkal rendelkeznek, a szárat ölelik. Virágzata jelentéktelen, fehéreszöld színű tömött, gömbös fejecskében ülő, júliustól a fagyokig nyílik. A murvalevelek hosszú tüskések, kihegyezettek, legfeljebb 10 mm hosszúak, az 5 csészelevélnek határozott cimpái vannak. A szirmok és a porzók száma is szintén 5, a magház alsó állású, és két termőlevélből fejlődik. Rovarmegporzású. Termései hasadótermések (ikerkaszatok), mik fehér pikkelyekkel borított résztermésekre esnek szét. Szél útján és akaszkodva terjednek.

Felhasznált része

Leginkább a virágos hajtások (Eryngii campestris herba és Eryngii plani herba).

Hatásai

Jó köhögéscsillapító (antitussív), görcsoldó (antispasmodicus) és nyugtató (szedatív) hatású.

Alkalmazások

A köhögések csillapítása mellett egyes országokban húgyúti fertőzések és bőrbántalmak kezelésére is alkalmazzák.

A kék-iringót az erdélyi népgyógyászatban szamárköhögés esetén használják a mai napig is, s a növény gyógyító hatását a szamárköhögésben való kísérletekkel is igazolták. Ennek megfelelően önmagában vagy más növényekkel együtt (főként kakukkfűvel) gyógytea vagy szirup formájában alkalmazva jó eredményeket érhetünk el a szamárköhögés kezelésében.

Ajánlott napi adag

5-6 gramm virágos hajtás vagy azzal egyenértékű kivonat.

Figyelmeztetések

Mellékhatások és ellenjavallatok nem ismertek.

Vissza