Ismerjük fel a betegségeket!
2014/06/27 13:56
1790 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Nem feltétlenül rohanunk már azonnal orvoshoz, ha valamilyen betegségre utaló tüneteket észlelünk magunkon. Online tesztek a betegségek korai felismerése érdekében.

watching-monitor-horizontal

A betegségek korai felismerésének fontossága mindenki előtt ismertek. Minél előbb fordulunk szakorvoshoz, minél előbb kezdjük el a megfelelő kezelést, annál nagyobb esélyünk van a korai és teljes gyógyulásra. A 20. század végén a hagyományos orvos-beteg viszony jelentősen megváltozott. Míg évszázadokon keresztül a beteg alárendelt szerepben volt, az orvos diagnosztizált, rendelte el a terápiát, addig az információs-kommunikációs technikák elterjedésével ez a felállás jelentősen megváltozott. Az interneten gyűjtött információk alapján a betegek sokszor teljes – hangsúlyozzuk feltételezett – diagnózissal érkeznek a kezelő orvoshoz, sőt nem ritkán többféle terápiás módszernek is utánajártak már. Természetesen az orvostársadalom egy része is alkalmazkodott az új kihívásokhoz, az internet segítségével akár távolról is elképzelhetőek a gyógyítás egyes fázisai.

Online tesztek

Az online tesztek jelentősen segíthetik egyes betegségre való hajlam vagy inkább lehetőség megállapítását. Természetesen hangsúlyozni kell, hogy ezek csak tájékoztató, figyelemfelhívó lehetőségek, de egyes esetekben a szakember felkeresését segíthetik elő. Rengeteg témakörben találhatunk szerencsére magyar nyelvű teszteket is, ilyeneket gyűjtöttünk össze és próbálunk bemutatni az alábbiakban. A két legnagyobb hazai portál, a webbeteg.hu és a hazipatika.com oldalait gyűjtöttük össze és tematizáltuk, emellett helyet kapott a kifejezetten kamaszoknak szóló kamaszpanasz.hu is.

Mentális betegségek

A lelki eredetű megbetegedések egyre nagyobb szerephez jutnak mindennapjainkban, nem elsősorban gyakoriságuk növekedése, mint inkább egyre gyakoribb felismerésük miatt. Egy biztos, a felismerés mindenképp előnyös dolog, hisz a valóságban sokszor nem is valós betegségről van szó, csupán átmeneti élethelyzeti zavarról, amely akár kis odafigyeléssel is rendezhető.

Kültakaró és vázrendszer egészsége

A napsugárzás okozta bőrrák, a heterogén anyajegyek veszélyessége sokak számára ismert, azonban érdemes hangsúlyt fektetni az elsősorban nőket érintő csontritkulásra is, mivel szervezetünk kb. 30 éves korig képes a kalciumot a csontokba építeni. Ugyan a kalkulátorok között nem szerepel, de fektessünk komoly figyelmet a gerincproblémák megelőzésére is!

Keringési rendszer egészsége

A lakosság fele szív- és érrendszeri betegségben hal meg. A megelőzés és a korai felismerés létfontosságú. Az alábbi kalkulátorok és tesztek ebben segítenek.

Légzőrendszer egészsége

Dohányzás, légszennyezés, allergia. Mindegyik olyan tényező, mely növeli a légúti megbetegedések, azon belül is a krónikus elváltozások gyakoriságát. Ha nem dohányzol, környezetedben sem dohányoznak, csak tiszta, hegyvidéki levegőt szívsz és nem vagy allergiás, sőt, a családodban sincsenek allergiások akkor kicsit lazábban kezelheted. Ellenkező esetben azonban nem! Ha bármelyik tényező igaz rád, ne habozz!

Emésztőrendszer egészsége

Egészségesen táplálkozol? Először is tisztázni kellene mit is jelent ez. Bizony, ez még a szakemberek számára sem könnyű.

Táplálkozási szokások, egészséges táplálkozás

Szexualitás

Azt gondolod, mindent tudsz a témáról? Tévedsz! A méhnyakrák minden negyedik nőt veszélyeztetheti, a merevedési zavar minden második férfit érint élete során!

Egyéb

Marsi Zoltán cikke