Izsóp (Hyssopus officinalis)
2003/01/23 08:00
1600 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Aki méheket szeretne kertjébe, ültessen izsópot! Aki nem, az pedig óvakodjon tőle, mert elmorzsolt leveleinek illata hasonlít a mentáéra, így magához vonzza a méheket. A nálunk is ismert kerti izsóp (Hyssopus officinalis) az ajakosvirágúak családjába tartozik, eredetileg mérsékelt övi faj.

izsop Napos, száraz, sziklás hegyoldalakon, törpecserjésekben, de mesterséges kőfalakon, réteken is tömegesen előfordul. Régóta használják fűszerként és gyógynövényként egyaránt Egyiptomtól Kis-Ázsiáig. A Bibliában máshol a megtisztulási szertartásokra vonatkozó rendeletekben, illetve az erre utaló igehelyekben találkozhatunk az izsóppal. A növényt gyógyhatása, illata, virága és gyakorisága tehette a kultusz fontos elemévé. A bűnbánat, az alázat és a megtisztulás kifejezője volt, már egészen a korai időktől kezdve. A kereszténységben a keresztség szentségének, a középkorban - tartós illata miatt - az állhatatosságnak és a hűségnek volt a jelképe. Magassága 50-80 cm, apró, fehér, méhcsalogató fürtvirágzatai örvökben állnak. Levele és hajtása illóolajat, keserű-anyagot és cseranyagot is tartalmaz. Levelei ép szélűek, szálasak, lándzsásak, hosszuk 1-5 cm. Virágai rendszerint kékek vagy ibolyaszínűek, de ritkán előfordul fehér vagy rózsaszínű virágzat is. Az egész növény aromás illatú. A termesztésből helyenként kivadul. Talajban nem igényes, magról is szaporítható, de érdemesebb cserepes növényeket vásárolni.

Felhasznált része

Többnyire a növény virágos hajtása (Hyssopi herba).

Hatásai

Régen főként teaként fogyasztották légúti- és gyomorbántalmak esetén. Illóolaja (megfelelő mennyiségben) görcsoldó, keringésjavító és vírusölő hatású. Később az is kiderült, hogy a növény levelein szívesen tenyésznek penészgombafajok, amelyek penicillint termelnek. Ennek a hatását érezhették a leprások is a tisztulási fürdés során (3Móz 14,4), így ez kizárólag rituális értékű lehetett. A fűszeres illatú levelek segítik a zsíros ételek emésztését. Burgonya, zeller, petrezselyem, hús- és halsaláták, burgonyás ételek, pecsenyék és egyéb húsételek finom fűszere, ízesítője. Gyógyhatása a herpeszt okozó vírust gátolja, illóolaj tartalma miatt köhögés ellen kiválóan alkalmas. Jó köptető (expectorans) hatású, enyhe görcsoldó (antispasmodicus), antifungális és izzadásgátló. A növényt és illó olaját a konzerv- és likőripar is használja.

Alkalmazások

A népgyógyászatban forrázatát emésztésjavító, köhögéscsillapító teakeverékek alkotórészeként, valamint torokfájások öblögetésére használják.
Szeszes kivonatát lábgombásodás és a fokozott izzadás csökkentésére és szagtalanításra ajánlják

Ajánlott napi adag

Belsőleg 1-3 gramm virágos hajtás, ill. azzal egyenértékű kivonat.

Figyelmeztetések

A növényből készült illóolaj belsőleges alkalmazása epilepsziás és lázas betegeknél, várandósoknál valamint 2 évesnél kisebb korú gyermekek esetében nem javasolt. A készítmény túlzott mértékben történő fogyasztása epilepsziához hasonló görcsöket válthat ki.

Vissza