Jaj, csak legyen térerő!
Varga Gábor
2007/12/01 21:25
864 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Kínában rendezendő olimpia hagyományos fáklyája a világ legmagasabb hegyére, a Mount Everestre is elfog jutni. Hogy nem mindennapi útján semmi gond ne legyen, a kínai kormány bebiztosította magát: adóállomásokat építenek a Himalája ezen részébe, 6500 méteres magasságba. Az adóállomást egyelőre szétszerelték, de később állandó jelleggel telepítik.

Kína legnagyobb mobilszolgáltatója sikeresen tesztelt egy új átjátszóállomást a Mount Everesten. A berendezés részeit teherszállító jakok vitték a 6500 méteres magasságban kijelölt helyszínre. Az adótorony felállítása - a China Mobile szóvivője szerint - rendkívüli nehézséget jelentett, az oxigénkoncentráció ugyanis ilyen magasságban a tengerszint közelében mérhető értéknek csak 38 százaléka. Az új állomás - a korábban 5200, illetve 5800 méteres magasságban felépített átjátszóadóval együtt - a Mount Everest megmászásakor használt útvonal egészén mobiltelefonos vételi lehetőséget nyújt.

Miután a China Mobile expedícióban részt vevő dolgozója a hegyről sikerrel felhívta a cég vezérigazgatóját, az adótornyot szétszerelték, és levitték a hegyről, nehogy a kemény tél kárt tegyen benne. A térerő a jövő nyári olimpiai játékok előtt "költözik vissza" a Mount Everestre, hogy nyitóeseménye során a sportolók a világ legmagasabb, 8850 méteres hegycsúcsára is biztonsággal vihessék az olimpiai lángot.

Peking az olimpiák történetének leghosszabb - öt kontinensen összesen 140 ezer kilométert befutó, 130 napig tartó - fáklyahordozó ceremóniájára készül, melynek megrendezésekor a sportolók fizikai megpróbáltatásain túl külön kihívást jelent, hogy az olimpiai láng a világ csúcsán, alacsony légnyomás és oxigénszint mellett, esetleg rossz időjárás esetén is égjen. A Tibet Mobile – a China Mobile egyik leányvállalata – képviselője szerint az állomás az olimpiai láng útjának kiszolgálása mellett kérésre a hegymászók és a tudósok igényeit is ki fogja elégíteni.

A technikai bravúrra némi árnyékot vet az tény, hogy környezetvédők évek óta a Himálaja felvételét kérik a fokozottan veszélyeztettet világörökségek listájára, mivel a hegy gleccserei rohamos ütemben fogynak. Ám a felmelegedésen kívül van még egy közvetlenebb probléma is: ez pedig az utóbbi években hatalmas méreteket öltő Himajála-turizmus. Míg ahhoz, hogy az első 150 hegymászó felérjen a Himalája csúcsára, összesen 30 évet kellett várni, addig 2001-ben immáron 3 nap alatt fordult meg 150 hegymászó a Mount Everesten. A sikeres csúcselérések száma is 2249-re nőtt – elsősorban az utóbbi évtizedben megnövekedett forgalomnak köszönhetően. Pár héttel ezelőtt például megtörtént, hogy ugyanazon a napon egyszerre 45 ember érte el a Himalája csúcsát, így magányosnak talán senki nem érezhette magát a világ tetején. Nemsokára haza is telefonálhat majd a megfáradt turista a világ tetejéről, vagy esetleg egyenesen interjút adhat a reggeli beszélgetős műsorba.