Jane Goodall, a majmok védője
2003/06/30 08:00
6264 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Hetven évének küszöbén Jane Goodall továbbra is évi 300 napot utazik és tevékenykedik az állatok védelmében. Az angol zoológusnő egészen fiatalon vált híressé a tanzániai csimpánzokon végzett megfigyelései kapcsán azzal, hogy felfedezte: az állatok képesek munkaeszközök készítésére.

A 80-as években kezdett aktivistaként dolgozni és azóta is folyamatosan fellép az ellen, hogy a fejlődés nevében kiírtsanak egyes állatfajokat. Nem véletlen, hogy ő kapta meg a tudományos kutatás Asturias Hercege-díjat, amiért "kutatásaival lehetővé tette a csimpánzok és az emberi magatartás, kultúra gyökereinek mélyebb megismerését". A díj 23 éves fennállása óta ez az első alkalom, hogy zoológusra esett a választás.

"Nagy megtiszteltetés e számomra - mondta a sajtónak az angliai Bornemouthban - a spanyol királlyal is beszélgettem már a bikákról. Az állatoknak is vannak érzelmeik, meg kell látni a dolgokat az ő nézőpontjukból is. Egyébként minden országban van ok a bírálatra az állatokkal való bánásmód miatt."

Goodall állatszeretete gyermekkorában kezdődött, amikor a Tarzant ésa Dzsungel könyvét olvasta. "Elhatároztam, hogy Afrikában fogok élni az állatok között és írni fogok róluk. Ez volt az álmom. Mindenki nevetett rajtam, kivéve anyámat. Ő azt mondta: Ha akarsz valamit és keményen dolgozol, legyőzöd az akadályokat, mindig megtalálod az utat, hogy elérd a célod - Ez az üzenetem a fiataloknak."

"Az emberben és a csimpánzban sok hasonló személyiségjegy van - magyarázta - Ugyanazok az érzelemtípusok, értelmi képesség, amelyek lehetővé teszik, hogy olyan dolgokat csináljanak, mint az emberek. El kell fogadnunk, hogy nem mi vagyunk azegyedüliek a Földön, akiknek személyiségük és érzelmeik vannak. Mégsem élhetünk együtt. Mert ki tudja, miért,ők is, mintmi, lehetnek kiszámíthatatlanok és nagyon agresszívek. Védik területüket, ugyanakkor elfoglalják a szomszédét. Nekik is két arcuk van: egy brutális és agresszív, és egy kedves, szelíd. A vadonban szeretnek élni, szabadon, szeretnek sokat mozogni, utazni, kiválasztani a kedvenc gyümölcsöt. Ha velünk élnének, nagyon mesterséges életük lenne. Vannak, akik csimpánzot tartanak társállatként. Ezt nem lenne szabad.

Goodall nem hiszi, hogy a bennszülöttek csimpánzhús-fogyasztása fenyegetné a fajta fennmaradását. "A helyiek harmóniában élnek a dzsungellel. Fenyegetést azok a vállalkozások jelentik, amelyek 100 kilométeres utakat építenek a dzsungelben, leölik a csimpánzokat, felfüstölik a húsukat és kamionokkal szállítják el a városba, ahol sok pénzt adnak érte."

A zoológusnő aktivizmusa nem korlátozódik az állatvilágra: "Most írok egy könyvet arról, hogy mi történik a világban jelenleg, szeptember 11 és az iraki háború között. Azt hiszem, hogy ez a háború még nagyobb terrorizmust fog kiváltani. A kezdetét már látjuk."

The Jane Goodall Institute