Januári Self-Care gyerekeknek
2024/01/10 19:05
1228 megtekintés

Számos felmérés szerint a január az egyik legnehezebb hónap az emberek számára. Vége a felfokozott, pörgős, izgalmakkal teli ünnepeknek. A napok hidegek és korán sötétednek. Vége a téli szünetnek, az iskola újra elkezdődött és hamarosan már az iskolai félévzárás is itt van. A szürke hétköznapokba való visszacseppenés nemcsak a felnőttek számára nehéz. A gyerekek ugyanúgy megélhetik az ünnepek utáni üresség, lehangoltság érzését. Mindezt sokaknál fokozhatja a félévzárástól való félelem, szorongás. Mindezért soha nem volt annyira jelentős az öngondoskodás, mint most. Fontos, hogy a gyerekek is minél több olyan tevékenységet végezzenek, amelyek testileg és lelkileg is feltöltik őket. Ehhez adunk néhány apró self-care tippet.

selfcare

Elegendő alvás

Nem is kell talán különösebben hangsúlyozni, hogy életünk egyik alapvető szükséglete az alvás. A nem elegendő vagy nem megfelelő minőségű alvás mentális és fizikai gondokhoz vezethet.

Beszélgetés

A családdal, barátokkal eltöltött idő rendkívül fontos, hiszen erősíti a kötelékeket, jó kedvre derít, csökkenti a belső feszültséget. Ha valaki stresszesnek érzi magát, mindig sokat segíthet egy családtaggal vagy baráttal való beszélgetés, a problémák megosztása.

Minőségi étkezés

A szervezet a téli hónapokban feléli vitamin tartalékjait, támadnak a vírusok, így nagyon fontos a változatos, vitamindús étkezés. A helyes táplálkozás nem csak fizikai, de szellemi és mentális egészségünkre is hatással van. Azért persze egy pénteki közös forrócsokizásnak vagy az extra adag sültkrumplinak minden gyermek örül. 

Szabadban töltött idő

Kutatások bizonyítják, hogy a szabadban eltöltött idő nemcsak a hangulatunknak tesz jót, hanem az alvásunknak is. Törekedjünk arra, hogy még a hidegebb napokon is töltsünk legalább fél órát a szabadban, természetes fényben.

Sport

Nem kell rögtön a maraton lefutására vagy egy másfél órás aerobik órára gondolni. Már az is nagyon sokat segít, ha 20-30 percet sétálunk. Még jobb, ha a gyerekek másokkal együtt a szabadban mozognak, játszanak.

Zene

Mindannyian tapasztaltuk, hogy egy jó zene sokszor gyógyír a rosszkedvre, stresszre. Hagyjuk, hogy a gyermek hallgassa meg kedvenc zeneszámait és ha kedve van hozzá, még táncolhat is rá, amely tovább növeli a zene jótékony hatását.

Kreativitás

Legyen szó bármilyen alkotásról, hagyjuk, hogy a gyermek engedje szabaddá a kreativitását és merüljön el az adott foglalkozásban. Hagyjuk szabadon „játszani” a gyermeket!

Képernyőidő csökkentése

Bármilyen nagy is már a gyermek, igyekezzünk elérni, hogy ne töltse az egész napját képernyő előtt. Különösen fontos, hogy legalább azt elérjük, hogy elalvás előtt 1,5 órával már ne képernyő előtt teljen az idő.

Hála gyakorlása

A hála gyakorlásának előnyei közé olyanok sorolhatók a teljesség igénye nélkül, mint hogy fokozza a pozitív érzelmeket és a boldogságszintet, csökkenti a stresszt és a szorongást, javítja az alvás minőségét, fejleszti az empátiát és növeli az önértékelést. Akár gondolatban, akár írásban, keressünk minden nap 3 olyan dolgot, amiért hálásak lehetünk.

Figyeljünk magunkra, figyeljünk egymásra!