Jázminpakóca, mint édesítőszer
2013/10/29 16:15
2294 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A szénhidrát fogyasztás csökkentése alapvető a túlsúlyra hajlamos embereknél. Nehéz az édes íztől elszakadni, de nem is szükséges, ha a természetben eredeti formájában megtalálható édesítőszert, például a jázminpakócát (Stevia rebaudiana) fogyasztják.

jázminpakóca

Természetes édesítőszer

A stevia gyógynövényboltokban szárítva kapható, de házilag kertben vagy cserépben nevelhető. A növény a krizantémokkal rokon, apró fehér fészekvirágzatú. Levelei kissé szőrösek, aprók, fogazottak, nem épp látványosak. Viszont a levelei tartalmazzák az édes ízért felelős glikozidokat (steviol-glikozid). Az édesítő hatása változó, de legalább harmincszorosa a szacharózénak, ellenben az inzulintermelés nem érzékeny rá, tehát cukorhelyettesítőként lehet használni.

A stevia nagy előnye, hogy nem emeli meg a vércukorszintet. Ezért hasznos lehet a cukorbetegeknek, akik élvezhetik az édes ételeket és italokat, anélkül, hogy a cukorbevitelt számolniuk kellene. Azonban fontos tudni, hogy nagy mennyiségben a stevia hipoglikémiás hatást vált ki, túlságosan lecsökkentheti a vércukorszintet, így nem szabad túladagolni.

stevia

Termesztése

A növény Dél-Amerika trópusi vidékein őshonos, ahol egy méter magasra növő, 40-50 évig élő cserje. Termőhelyén, a magas fennsíkokon nincs tél, a nyár pedig hűvös. Hazánkban csak a nyári időszakban lehet szabadban tartani, igazán jól szeptemberben érzi magát. A levelek betakarítása általában az első fagy előtt történik meg. A jázminpakóca palántáit és magjait már a nagyobb kertészetekben meg lehet vásárolni.

A cukortól eltérő egyéb tulajdonságok

A steviol-glikozid nem hőérzékeny, ami lehetővé teszi, hogy forró teába tegyük, vagy felhasználjuk süteménysütéshez is. Ismernünk érdemes, hogy a stevia nem rendelkezik a cukor néhány olyan tulajdonságával, ami előnyös lenne a sütéshez. Nem alkalmas az élesztőfuttatáshoz, így kelt tészta nem süthető vele. A répacukorral ellentétben melegítve nem karamellizálható. Nem elhanyagolható szempont, hogy csökkentheti a fogak károsodását is, ha cukor helyett használjuk.

A növény feldolgozása

A begyűjtött leveleket szárítsuk meg vagy készítsünk belőle kivonatot. Az utóbbihoz egy napra áztassuk be a leveleket tiszta alkoholba, majd szűrjük le és hígítsuk megfelelő mennyiségű vízzel. Frissen apróra vágva vagy mozsárban szétpasszírozva a levél sejtjeiből a glikozidokat felszabadítjuk, és forró teavízzel fogyaszthatjuk.

stevia2

A stevia 100%-ban természetes, míg az édesítőszerek jelentős része mesterséges úton előállított. A növény leveleiből kivont stevioside gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz, nem emeli meg a vércukorszintet, nem tartalmaz semmilyen adalékot.

További érdekes oldalak

Siegler Gábor cikke