Jó tanácsok autós nyaraláshoz
Szendrei Judit
2003/07/15 08:00
1091 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Függetlenül attól, hogy év közben gyakran vagy ritkán, sokat vagy keveset használjuk autónkat, egy hosszabb út, vagy külföldre tervezett nyaralás előtt mindenképp érdemes átvizsgáltatni a négykerekűt.

Egy közelmúltbeli felmérés szerint a nyaralni induló családok több mint fele autóval indul útnak; többségük a négykerekű nyújtotta kényelelem és szabadság miatt ül szívesebben a volán mögé.

Kétségtelen, hogy egy autós nyaralás során minden más járműnél nagyobb függetlenséget élvezhetünk: ott állunk meg pihenni, pisilni, inni, kávézni, ahol csak akarunk, ráadásul menetrendhez, szabályokhoz és utastársak tucatjaihoz sem kell alkalmazkodnunk. A szabadságnak azonban - mint tudjuk - ára van, ha nem akarjuk legszebb két hetünket idegen ország ismeretlen szervízeiben tölteni, akkor érdemes megtennünk néhány előzetes óvintézkedést.

Bár e tényezőket a mindennapi autóhasználat során sem szabadna elmulasztani, hosszabb távra tervezett út előtt feltétlenül ellenőrizzük-ellenőriztessük le az olaj, a fékfolyadék és a hűtőfolyadék szintjét. A biztonság kedvéért kannában mindig legyen nálunk ioncserélt víz és tartalék olaj, de győződjünk meg a pótkerék állapotáról is. A legjobb, ha az út előtt egy szakszervízzel vizsgáltatjuk át az autót, a biztonság kedvéért pedig nem árt, ha információt kérünk a márka külföldi segélyszolgálatinak telefonszámairól.

Ha a járgány műszakilag rendben van, az fél siker, de még nem elég az útnak induláshoz. Mindenképpen be kell szereznünk még a kötelező biztosítást igazoló zöldkártyát, valamint meg kell győződnünk róla, hogy a kiválasztott országban lehet-e hazai jogosítvánnyal vezetni, vagy csak a nemzetközi passzust fogadják el. Ha az okmányok is megvannak, érdemes kiegészítő utasbiztosítást kötni, de nem tanácsos spórolni a turista casco szolgáltatáson sem, ami a nyaralás ideje alatt történő lopás és töréskárra nyújt kártérítést.

Autó, iratok, biztosítás rendben: most már tényleg indulhatunk, ettől kezdve már csak az adott országban érvényes közlekedési szabályok betartására kell figyelnünk. A legfontosabb, hogy a külföldi hatóságok semmiben sem különböznek magyar kollégáiktól, vagyis harapnak a gyorshajtásért, a sebességtúllépést fizetendő európai bírságok pedig sok helyütt többszörösei a hazaiaknak.

Az út szélén parkoló rendőrautókat - a hazai gyakorlattal eltérően - kár is fürkésznünk: a legtöbb országban észrevétlen, fix helyen rögzített berendezések szűrik a gyorshajtókat, az utazók legnagyobb bosszúságára persze épp a leginkább száguldásra csábító szakaszokon. A városokon belüli ötven kilométeres korlátozás egész Európában érvényes, ez alól csupán Lengyelország a kivétel, ahol elég 60-ra csökkenteni tempót lakott területen. Városon kívül a nem mehetünk 80-nál többel Hollandiában és Horvátországban, Ausztriában, Görögországban és Németországban azonban akár 100 km/h-ig nyomhatjuk a gázpedált.

Autópályán Lengyelországban és Nagy-Britanniában kell szigorúbb - 110 km/órás - sebességhatárra számítani, Belgiumban, Görögországban és Hollandiában 120-al, Horvátország, Csehország, Franciaország és Ausztria sztrádáin pedig 130-al hajthatunk. A sebességhatárok átlépésével már csak azért is érdemes vigyázni, mert zord hatóságok a büntetés ellenértékéül kizárólag készpénzt fogadnak el, hiába lobogtatjuk csekkfüzetünket, hitelkártyánkat, cash hiányában akár az autót is lefoglalhatják.

A gyorshajtás mellett nem érdemes megkockáztatni azt sem, hogy matrica nélkül vágunk neki az autópályának, a környező országokban ez ugyanis szinte mindenhol kötelező, elmulasztásáért pedig igen magas, 400-4000 euróig terjedő bírságot kell fizetni. A tíznapos matrica Ausztriában 1920, míg Csehországban például csak 900 forintba kerül, más országokban - például Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban - a diszkontmegoldás hiányában a megtett kilométerek után kell fizetni.

A legjobban változatlanul a Németországba utazók járnak, az egész országot behálózó, kiváló minőségű sztrádák használatáért ugyanis egyetlen fillérrel (eurocenttel) sem rövidítik meg a turistát.

Képek

  • www.bwinsurance.com