Jön a lebomló szatyor!
Érsek Dóra
2005/01/11 09:03
769 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Pontos érkezését még nem vállaljuk megbecsülni, de már kitalálták, és eddig messze ez bizonyult a legjobbnak. Kísérletezések már korábban is folytak, de előállítása valamennyinek nagyon költséges lett volna.

Környezetbarát műanyagok

A mostani azonban minden szempontból ideálisnak tekinthető, hiszen gyorsan lebomlik és az előállítása sem von maga után tetemes költségeket. A biológiailag lebomló csomagolóanyagokkal már Magyarországon is végeztek kísérletet. A Hulladék Munkaszövetség (Humusz) egy nemzetközi vizsgálat keretében lebomló fóliák és edények mindennapi használhatóságát tesztelte, de az általuk kipróbált új anyagok egyetlen gyenge pontja a három-négyszeres ártöbblet volt. Az ideális megoldást egy norvég kisvállalat kínálta, és hála nekik, hamarosan megkezdődhet a lebomló, környezetbarát műanyagok előállítása. Erre nekünk is nagy szükségünk lenne, mivel Magyarországon évente 1,23 milliárd darab műanyag palack válik hulladékká, amelynek 97 százaléka lerakókra kerül. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szerint a termékdíj-szabályozás jövő évi változtatásával a következő két évben megfékezhető a hulladékképződés üteme, ezt követően pedig már csökkenhet is a melléktermék mennyisége. A találmány egyik atyja Ferdinand Männle, a norvég Sintef kutatóintézet munkatársa a következőket nyilatkozta a termékről: "A lebomló műanyagot olcsó polietilénből és különféle adalékanyagokból állítjuk elő.

Befolyásolható lebomló idő

Utóbbiak katalizátorként működnek: a napsugárzás, oxigén és megfelelő hőmérséklet hatására apró elemekre bontják a műanyagot akár már négy hét alatt" - magyarázta. Bár azt is el kell ismerni, hogy ők eredetileg nem műanyag zacskókat, hanem halotti maszkokat fejlesztettek. Olyanokat, melyek a testtel együtt elenyésznek el néhány év alatt. Több nyugati országban szokás kötszerrel vagy más anyaggal rögzíteni a halott állát, ezért olyan anyagot kerestek, amely nem üt el nagyon a bőr színétől, és amelyet nem kell eltávolítani. A kísérletezés során megpróbáltak lebomló nejlonzacskót is létrehozni. Az adalékanyagok mennyiségének függvényében mára már azt is tudják befolyásolni, hogy mennyi idő alatt bomoljon le az elkészített műanyag. Ez néhány héttől akár több hónapig, évig is terjedhet. Ha a termék forgalomba kerül, néhányszor hasznos lenne bevásárolni a környezetbarát zacskókkal, miket később nyugodtan fel lehet használni szemeteszsáknak, hiszen direkt előnyös, hogy a kidobott termékekkel együtt maga is lebomlik. Kedvező az ára is: a polietilén a legolcsóbb műanyag, ráadásul senkinek sem kell fizetnie az újrahasznosításért.