Kamasz panasz(ok)
2002/06/07 08:00
1057 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ma már úgy gondolok vissza kamaszéveimre, mint az egyik legmeghatározóbb időszakra. Azt hiszem, a szüleim is hasonlóképpen gondolkodhatnak, csak kicsit más szemszögből. A szabadság iránti vágyon és függetlenségi törekvéseken, a rengeteg hisztin, síráson, lelki fájdalmon túl persze mást is jelent ez az időszak, főleg biológiai szempontból…

A szabadság iránti vágyon és függetlenségi törekvéseken, a rengeteg hisztin, síráson, lelki fájdalmon túl persze mást is jelent ez az időszak, főleg biológiai szempontból... Testünk ekkor alakul át, megjelennek bőrünkön az annyira utált pattanások, és ezzel egyidőben olyan feladatokra és szerepvállalásokba kényszerülünk, ami nem éppen könnyíti életünket.

Megpróbáltunk összeszedni néhány általunk fontosabbnak ítélt, problémaként megélt panaszokat ebből az időszakból.

Bőrproblémák
A szervezetben zajló változások következtében megduzzadnak a faggyúmirigyek és működésük felerősödik. A szennyeződések következtében a bőr pórusai eltömődnek, és apró fekete vagy fehér, akár gyulladt állapotban megjelennek a bőrön. Elsősorban az arcon, de háton, vállon, dekoltázson is előfordulnakpattanások. Mindenkit óva intenek saját kezűleg történő kezelésükre. Ajánlatos szakember, kozmetikus vagy súlyosabb esetben bőrgyógyászt felkeresni és konzultáni a kezelés lehetőségeiről.

Depresszió megjelenése egyre gyakoribb mind lányoknál, mind pedig a fiúknál. A tünetek nem különböznek a klasszikus depresszióétól, de előfordulhat, hogy antiszociális viselkedés vagy túlzott aktivitás mögött is rejtőzhet depresszió. Az öngyilkossági kísérletek száma igen magas ebben az életciklusban. Pszichiáter, pszichológus segítségét feltétlenül kérjék ki a szülők vagy tanárok, akik a gyereken érzékelik a tüneteket vagy ha a különböző magatartászavarok mögött depressziót gyanítanak.

A gerincferdülés ésa lúdtalp kialakulása is jellemző ebben a korosztályban, főként a 10-14 évesek körében. Kevés esetben ugyan, de elképzelhető, hogy gyermekbénulás, fiatalkori csontritkulás vagy agyi bénulás okozza.Szakorvos segítségével mihamarabbi gyógyításuk, korrigálásuk szükséges, hiszen ennek hiányában komoly testi fogyatékosságok alakulhatnak ki.

(Folytatjuk)