Kamasz panasz(ok) II.
2002/07/03 08:00
1831 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Folytassuk tehát a kamaszokat érintő problémákat boncolgató sorozatunkat most néhány szintén jelentős kérdéssel, melyekre érdemes odafigyelni.


A Táplálkozási zavar elsősorban a lányokat érinti. Egy másik cikkünkben részletesen is foglalkozunk a bulimia és anorexia típusú megbetegedésekkel. A mozgásszegény életmód is a serdülés végére tehető, ez pedig eredményezhet fiatal felnőttkori túlsúlyt is.

Ugyancsak a lányokat érinti a nem kívánt terhesség, esetleg abortusz , melyek száma évről évre folyamatosan növekszik a 15-18 éves korú lányok körében. Ebben a személyiségfejlődési életszakaszban ez lelkileg is igen megterhelő egy lány számára. Ezért mindenképpen nagyon fontos időben elkezdeni a szexualitásról tájékoztatni a gyerekeket!

Segítség vagy nem? A folyamatos önállósodásra törekvés következtében a pedagógusok és a szülők feladata többoldalú. Egyfelől elfogadni a kamaszok viselkedését e teljesen természetes korszakukban, amikor úgy érzik (akkor még nem tudják, hogy csak egy időre) már nincs szükségük támogatásra, másfelől ez időszakra jellemző érzékenységükből adódóan folyamatosan érzékeltetni velük, a törődést és a segítségnyújtás lehetőségét.
Hangsúlyozni a prevenció fontosságát és megbetegedés esetén a vizsgálat szükségességét.

Az Alkohol és a dohányzás fogyasztása a felnőtt érzését kölcsönzi a fiataloknak, pedig még a felelősségteljes döntés távol áll tőlük. A dohányosok 70%-a 20 éves korukelőtt kezdenek füstölni, pedig ha fiúk tudnák, hogy a nikotin a pénisz ereire is káros, így nagyobb esély van az impotencia kialakulására, biztos alaposabban meggondolnák, hogy rágyújtanak-e. Az alkohol erősen rombolja az idegsejteket, szellemi és testi leépülést, szervi károsodást, depressziót okozhat.

A drogok is nagy veszélyt jelentenek a serdülőkre a mai világban. Nem szabad lebecsülni ezt a problémát sem, hiszen gyakran olyankor derül ki mindenki számára, hogy baj van, amikor már késő. Szintén külön rovatot szentelünk majd e témának, és szeretnénk bővebben foglalkozni ezzel a kérdéskörrel is.