Kámforfa (Cinnamomum camphora [L.] Sieb. et Presl.)
2003/01/23 08:00
2395 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A közönséges kámforfa eredetileg Japánban és Tajvanon volt honos, de ma már az egész keleti és dél-kelet-ázsiai térségben széltében ültetik.

kamforfa Régebben nagyon fontos gyógynövénynek tartották, ugyanis a kámforfa kérgéből vonták ki a kámfort. Ez mára jelentős mértékben megváltozott, ugyanis szintetikus úton állítják elő a kámfor vegyületét. A kámforfa hatalmas növény, mi terebélyes koronával rendelkezik, s akár 30 méter magasra is képes megnőni. Örökzöld, aromás illatú fa. Levelei 10 cm-nél rövidebbek, hosszan kihegyezettek, felül fényesek, fonákjuk fehéres, erezetük igen jellegzetes. Színük kihajtáskor vörös-barna. A növény virágzata sárgás, jelentéktelen. Mivel szerepe az idők során átalakult, manapság egyre inkább megnövekszik díszfa szerepe.

Felhasznált része

A fából vízgőz-desztilláció és tisztítás után kinyert kámfor (Camphora).

Hatóanyagai

A levelekből és a fás részekből kinyert illóolaj legfontosabb alkotórésze a kámfor.

Hatásai

Belsőleg történő használatával a központi idegrendszer stimuláns, köptető (expectorans) és görcsoldó (antispasmodicus) hatása érhető el, külsőleg alkalmazva pedig börvörösítő (rubefaciens), gyulladáscsökkentő (antiflogisztikus) és fájdalomcsillapító hatású.

Alkalmazások

A kámfort elsősorban külsőleg, különféle gyógyszerformákban reumás és ízületi bántalmak, valamint zárt baleseti sérülések (zúzódás, ficam, rándulás) kezelésére szokták használni.

Ajánlott napi adag

Belső használathoz 3-12 gramm virágzat, ill. azzal egyenértékű kivonat; külsőleg 3-10%-os hatóanyag tartalmú készítményekben, gyógyfürdőhöz 5 gramm virágzat vagy 0,8 gramm szeszes kivonat 1 liter fürdővízhez, inhaláláshoz 10-20 ml szeszes kivonat 1 liter forró vízbe téve.

Figyelmeztetések

A kámforra érzékeny személyeknél használata nem javasolt. Kámfort tartalmazó készítmények csak ép bőrre használhatók. Gyermekeknél 3-5 éves korig orrban vagy az orr közelében nem alkalmazhatók a kámfort tartalmazó készítmények.

Vissza