Kamilla (Matricaria chamomilla, Matricaria recutita)
2003/01/23 08:00
2919 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A kamilla virágai az óegyiptomiakat a napra emlékeztették. Gyógyító eszközként lázcsillapításra és a malárialáz kezelésére használták.

kamilla Görög orvosok, római természettudósok, indiai ajurvédikusok pedig fejfájás, máj-, vese- és hólyagpanaszok gyógyítására ajánlották. Szántóföldeken, agyagos, szikes talajon, erdei tisztásokon, gabonaföldeken, kukorica-, burgonya-, répa- és lóhereföldeken terem. Valamint vetésekben, utak mentén, gyomtársulásokban és házak körül gyakori. Havas telek után és csapadékos tavaszokon különösen dúsan nő. Egyéves növény, de ha ősszel kel ki, akkor a telet is átvészeli. Bokros növésű, felálló szárú vagy szétterülő növény, a termőhelytől függő magassága 2-60 cm között változhat. Levelei 2-3-szorosan szárnyaltak, a cimpák szálas-fonalasak. A belül üreges virágzati vacok kúp alakú, a fészek csöves virágai sárgák, sugárvirágai fehérek. Május-július hónapban nyílik. Néha összetévesztik a pipitér (Anthemis spp.) vagy a székfűfajokkal (Matricaria spp.), de azok rendszerint szagtalanok vagy kellemetlen szagúak. A kamilla illata azonban kellemesen fűszeres. Májustól augusztusig leginkább délidőben szokták a virágját gyűjteni. Nálunk ennek külön hagyománya van. Az igazi gyűjtők teliholdas éjszakát követően nem szednek gyógynövényt. A kamillának sok napfényre, és kevés holdfényre van szüksége. Kizárólag akkor gyűjtsük, amikor éjjel kicsi a holdsarló. A nedvek a növényekben dagadó, növekvő holdnál felszállnak a föld feletti részekbe: szárba, virágba, levélbe, termésbe. A fogyó holdnál pedig lefelé igyekszenek a gyökérbe. Tehát a föld feletti részeket dagadó holdnál kell gyűjteni. Telihold idején pedig semmit se gyűjtsünk!

Felhasznált része

Leginkább a virágzat (Chamomillae anthodium, Chamomillae flos) és az illóolaj (Aetheroleum chamomillae).

Hatásai

Jó gyulladáscsökkentő (antiflogisztikus), szélhajtó (karminatív), epehajtó (koleretikus), baktériumok és gombák fejlődését gátló (antibakteriális és antifungális), sebsarjadzást elősegítő, fekélyellenes (antiulceratív), görcsoldó (antispasmodicus) és nyugtató (szedatív) hatásokkal rendelkezik.

Alkalmazások

Már a germánok is jól ismerték gyógyító hatásait, ők elsősorban emésztőszervi zavarok és menstruációs görcsök orvoslására javallották. A XIX. században terjedt el a kamillás dunsztkötés üszkösödés megelőzésére és sebek kezelésére. Kamillás főzetet írtak fel emésztőrendszeri zavarokban szenvedőknek és maláriás, valamint tífuszos betegeknek is. Manapság a kamilla az egyik legkedveltebb gyógynövény. Sokak kedvenc teája, magában vagy keverék formájában egyaránt. A lehet külsőleg, sebek gyógyulásának elősegítésére és gyulladások megelőzésére használni, belsőleg pedig láz, emésztési zavarok, idegesség és álmatlanság ellen ajánlják. A kamilla megkönnyíti a székelést, anélkül, hogy meghajtaná az embert, és ily módon közvetve alkalmas aranyerek belső kezelésére, ugyanakkor kamillakenőccsel külsőleg is lehet gyógyítani az aranyeret. Nátha, arc- és homloküreg-gyulladás is gyorsan gyógyul, ha kamillával inhalálunk. Ilyen kezelés után magától értetődően meleg helyen kell maradnunk. Bármilyen betegség, mindenekelőtt hasfájások és görcsök esetén kamillateát ajánlatos beadni a gyereknek. Segít a puffadás, hasmenés, kiütés, gyomor- bántalmak és gyomorhurut, továbbá menstruációs zavarok, a menses kimaradása és egyéb altesti panaszok, álmatlanság, mellékhere-gyulladás, láz, fog- és sebfájás esetén is. A magyar kamilla magas hatóanyag-tartalmával az egész világon hírnevet szerzett magának. Szépségápoló szerként sem szabad megfeledkezni róla. Ajánlatos hetente egyszer kamillafőzettel lemosni az arcot, mitől a bőr friss és üde marad. Hajápoláshoz is kiváló a kamillafőzet, főképpen a szőkéknek. A vele történő hajmosás után a haj illatos és csillogó lesz.

Ajánlott napi adag

Belső használathoz 3-12 gramm virágzat, ill. azzal egyenértékű kivonat; külsőleg 3-10%-os hatóanyag tartalmú készítményekben, gyógyfürdőhöz 5 gramm virágzat vagy 0,8 gramm szeszes kivonat 1 liter fürdővízhez, inhaláláshoz 10-20 ml szeszes kivonat 1 liter forró vízbe téve.

Figyelmeztetések

Szeszkviterpén-lakton vegyületei arra érzékeny embereknél allergiás reakciót válthatnak ki.

Hogyan kell elkészíteni a kamillát?

A kamillavirágot soha ne főzzük, inkább 2-3 púpozott evőkanálnyi virágot tegyünk egy csésze forró vízbe, és 10-20 percig hagyjuk ázni. Naponta 1-2 csészényit fogyasszunk el belőle. Állapotos és szoptató mamák 2 csapott teáskanálnyi virágot használjanak naponta egyszer. Csecsemőknek 1-2 mokkáskanálnyi mennyiséget, naponta egyszer adhatunk. Frissítő gyógyfürdőt is készíthetünk belőle felnőtteknek és kicsiknek egyaránt. Tegyünk egy marék kamillavirágot egy kendőbe, majd engedjünk rá forró fürdővizet. Irrigáláshoz és beöntéshez 1 liter vízhez 1 evőkanálnyi kamillát adagoljunk.

Teakészítés:

1 púpozott teáskanál kamillát adunk 1/4 liter vízhez, csak forraljuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Fürdőadalék:

Kádfürdőhöz két marék kamillát veszünk - arcfürdőhöz és hajmosáshoz mindig egy-egy maréknyi kamillavirágot -, leforrázzuk és állni hagyjuk.

Borogatás:

1/4 liter forrásban lévő tejbe púpozott evőkanál kamillát öntünk, rövid ideig állni hagyjuk, leszűrjük, és meleg borogatásra használjuk.

Kamillás gőzölés:

Egy púpozott evőkanál kamillát egy liter vízzel leforrázunk. Törülköző alatt inhalálunk.

Növénypárna:

Egy vászonzacskót megtöltünk szárított kamillavirággal és lezárjuk. Valamilyen száraz edényben felmelegítjük és a testre helyezzük.

Kamillaolaj:

Egy kis üveget megtöltünk napfényes időben gyűjtött friss kamillavirággal és hidegen préselt olívaolajjal öntjük tele, hogy az olaj ellepje a növényt. Az üveget jól lezárva két hétig a napon tartjuk. Hűtőszekrényben tároljuk!

Kamillás kenőcs:

250 gramm disznózsírt felforrósítunk, mintha sütni akarnánk benne, jó két maréknyi friss kamillavirágot dobunk bele, egyet-kettőt buggyan, közben megkeverjük. Lefedve éjszakára hűvös helyre tesszük. Másnap még egyszer felmelegítjük, és egy lenvászon-kendőn átnyomjuk. Legjobb ha a kendőt egy kiöntővel ellátott edény felett szitára helyezzük, és így nyomjuk át a kamillafőzetet. A kenőcsöt azután egyenletesen elkeverjük és tiszta tégelyekbe vagy üvegekbe töltjük.

Vissza