Kankalin (Primula veris)
2003/01/23 08:00
1422 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

De kankalúk, kulcsvirág, kásavirág néven is szokták emlegetni ezt a száraz tölgyesekben, karsztbokorerdőkben, cserjésekben, hegyi réteken, sziklaréteken és sziklagyepekben előforduló évelő gyógynövényt.

kankalin A kankalin törzsének hossza általában 10 cm, törzse fél centis, miből10-20 cm hosszú, vékony gyökerek fejlődnek. Levelei laza levélrózsából állnak, 5-20 cm hosszúak, tojásdad alakúak, hosszúkásak, tövük közelében a legszélesebbek. Innen szárnyas levélnyélben folytatódnak, vékony- ráncos lemezűek, csipkés szélűek. A virágok a hosszú tőkocsány csúcsán ernyőben állnak, a kocsány felső része pelyhes. A párta tölcséres, 8-25 mm átmérőjű, homorú karimájú, a csésze sárgásfehér, torkában 5 narancs színű folt van, rendszerint rövidebb a párta csövénél. Termése tok.

Felhasználható részei

Leginkább a gyöktörzs a gyökerekkel (Primulae rhizoma et radix), a virágok a csészelevelekkel (Primulae flos cum calycibus) és anélkül (Primulae flos sine calycibus).

Hatása

Leginkább köptető (expectorans) és hurutoldó hatással rendelkeznek.

Alkalmazások

A készítmények gyakori alkotórészei a köptető hatású teakeverékeknek és galenusi készítményeknek, melyeket leginkább krónikus légcső- és hörghurut (tracheitis, bronchitis) kezelésére ajánlanak.

Ajánlott napi adag

A virágokból 2-4 gramm, gyökeres gyöktörzsből 0,5-1,5 gramm.

Figyelmeztetés

Túlérzékeny személyeknél alkalmazása nem javasolt. Ritkán gyomor- bélrendszeri panaszokat idézhet elő.

Vissza