Karácsonyfa választási egyszeregy
Szendrei Judit
2003/12/15 08:00
2582 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Rövidesen itt a karácsony, így lassan ideje eldönteni, mekkora és milyen legyen a család karácsonyfája. Ha Szenteste nem egy csupasz váz és három kupac tűlevél köré szeretnénk rendezni az ajándékokat, nem árt a fenyőt körültekintően kiválasztani.

Van, aki a kicsire esküszik, van, aki a nagyra, egyesek a gyökeresre, mások a gyökér nélkülire. Néhányan kényelmesebbnek tartják évről-évre a műfát előhalászni a gardróbból: nem hullik, és megspórolják a faválasztás körüli hercehurcát. A legtöbben azonban állítják: az ünnep igazi hangulata elképzelhetetlen élő fenyőfa nélkül. A tapasztalat szerint a piacokon, faiskolákban vásárolt fenyő általában nem okoz csalódást karácsonykor, a nagy bevásárlóközpontok és benzinkutak akciós - rendszerint egységáras, előre csomagolt - fái azonban óvatossággal kezelendők.

Valószínűleg senki nem szeretné, ha fája néhány nap alatt megválna leveleitől, a fenyővásárlást ezért érdemes mindössze néhány nappal az ünnep előttre időzíteni. Bármikor induljunk is azonban a tervezett darabért, a vételt célszerű a kiszemelt "példány" alapos vizsgálatával kezdeni. A friss fenyőfának üde-zöld színűnek kell lennie, és meghajlított tűje gyorsan kirúgja magát. Ha a behajlított tű görbe marad, a fa nagy valószínűséggel kiszáradóban van, válasszunk másikat. Bevált módszer az is, ha a kinézett fát párszor meg rázogatjuk, tönkjénél a földhöz ütögetjük. Ha csak néhány tűlevél hullik le róla, a fa friss és megvásárolható, ha viszont csomóban hullik a lombja, akkor értelemszerűen nem érdemes hazavinnünk.

A nagyobbacska karácsonyfákról egyszerűen kiszámolhatjuk, elférnek-e a lakásban vagy sem: miután általában tudjuk, hogy saját magunkhoz képest mekkora otthonunk belmagassága: a fenyő mellé állva mérőszalag nélkül is megsaccolhatjuk, hogy megfelelő lesz-e a nappaliba vagy sem. A hazavitt fenyőt otthon minél rövidebb ideig tároljuk fűtött helyiségben. Szárát metsszük be kissé, és vízbe állítva tartsuk erkélyen, vagy teraszon. A fenyő vége, ha lehet, vízzel telt edénybe érjen, így tartósabb és kevésbé gyúlékony lesz a fa. A legjobb megoldás, ha olyan karácsonyfa-talpat vásárolunk, amelyben a növény öntözhető, így tartósabb marad és tovább élvezhetjük lakásunkban a karácsony hangulatát.

A kiválasztásnál persze nemcsak a frissesség és a kinézet számít, de természetesen sokat nyom a latba a fák árfekvése is. Az aszály miatt idén várhatóan többet kell majd fizetnünk értük, mint tavaly, a legkelendőbbnek számító lucból pedig hiányra is lehet számítani. Ahol kapható, ott 1000-1500 forintot kell fizetni méteréért, a szintén népszerű feketefenyőért pedig ezernyolcszáz forintot kérnek az árusok. A hosszú tűlevelűek körébe tartozó fekete- és erdei fenyőt az idén méterenként 2500 forintos áron kínálják a kereskedők. Ezek a fák sokáig megőrzik leveleiket, de aránylag nehéz őket feldíszíteni, és hajlamosak összegyantázni a parkettát, szőnyeget. Fénye, formája, tartóssága, könnyű díszíthetősége miatt egyre népszerűbb a jegenyefenyő. Igaz, borsos ára miatt kevésbé kelendő, a fák méterenkénti ára ugyanis 3000 forintnál kezdődik.

Az egyik legelegánsabbnak mondott ezüstfenyő méterenkénti ára 3500 forint körül van a piacokon, de nagyra kell nyitni erszényünket a tartós és illatos méregzöld normann fenyő vásárlásakor is, amelyért 4000 forintot kérnek méterenként a kereskedők. A különböző zöldszervezetek akcióinak köszönhetően egyre több helyen van lehetőség fenyők bérlésére is. A néhány éve a fővárosban indult visszaváltható karácsonyfa akció időközben országos mozgalommá szélesedett: Budapesten kívül idén Győrben, Pécsett, Kecskeméten és Mohácson is lehet karácsonyfát bérelni.

Ez a megoldás főként azoknak ajánlható, akik szívesen csempészik otthonukba az élő fenyő illatát és hangulatát, emellett lelkiismeretüket is könnyebbé kívánják tenni januárban, amikor a sok kiszáradt, kidobott fenyőfa tömegével kerül az utcákra, szemétledobókba. A fenyőket különböző helyszíneken december 20-a és 22-e között árusítják, és január 2-4. között lehet őket visszaváltani. A földlabdás bérfák ára átlagosan háromezer forint lesz, amelyből a fa leadásakor ezer forintot visszafizetnek. A fővárosban december 20-ától a Moszkva téren, az Almássy téren, a Harminckettesek terén és az Örs vezér téren lehet megtalálni az öko-szervezetek fenyőárusait.

Gyökeres fenyő vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy csontkeményre fagyott földlabdás növényt nem szabad venni, mert annak gyökérzete is elfagyott. Ne vegyünk meg olyan fát sem, amelyet kicsi vödörben kínálnak, az ilyenek gyökérzetét előzőleg valószínűleg megcsonkították, így később nem fog kihajtani! Fontos, hogy a fákat ne vigyük be rögtön a meleg lakásba, hanem fokozatosan szoktassuk őket hozzá a klímaváltozáshoz, tehát célszerű őket először a lépcsőházban, tárolóban elhelyezni!

A fa felállítását a fűtőtesttől legtávolabb eső részre tervezzük, és ügyeljünk, hogy állandóan nedves legyen a föld: napi egy deciliter víz mellett célszerű a fát permetezni is, hogy megvívjuk a kiszáradástól. A gyökeres fenyők csúcsával óvatosan kell bánni, mert ennek épségétől függ a fa növekedése: ne erőszakoljuk rá a csúcsdíszeket, a legtetejét inkább hagyjuk díszítetlenül! A gyökeres karácsonyfa kb. tíz napig tartható a lakásban károsodás nélkül. Vízkeresztkor ne ültessük ki állandó helyére, hanem fokozatosan szoktassuk a külső hőmérséklethez!

Képek

  • www.bikepro.com/origins-credits/pine.jpg
  • www.static.howstuffworks.com/gif/christmas-tree-bundled.jpg
  • www.earthflora.com/.../ 75windswept_pine_tree.htm