Karsztvidékek őse
2002/08/22 08:00
1932 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az egykori Jugoszlávia külön kérésére vették fel a Világörökség listájára, a mai Szlovénia területén található Skocjanske jame Regionális Parkot. A park az itt lévő különleges karsztnak köszönheti létrejöttét, ami a világon lévő összes karsztnak és dolinának a névadója is egyben.

a világörökségben

Külön kívánságra, 1986-ban vették fel az UNESCO Világörökség listájára a Szlovéniában található Skocjanske jame Regionális Parkot. Az egykori Jugoszlávia mindenképp meg akarta őrizni ezt a csodás vidéket, ezért Regionális Parkká nyilvánították, ami máshol szokásos nemzeti park elnevezés ottani megfelelője. Jugoszlávia felbomlása után a szlovén állam a parkot közpénzekből tartja fenn.

A Skocjanske jame Regionális park Szlovénia dél-nyugati részén helyezkedik el, ezt a területet Kras-nak, vagy Karst-nak is nevezik.

Ez a Krast régió az a hely, ahol a természettudósok először kezdték el vizsgálni a jellegzetes karsztalakzatokat, barlangokat és más képződményeket. Ezért ezt a helyet nevezik az eredeti, vagy klasszikus karsztnak. A karszt egyébként azokat a vidékeket hívják, ahol a rétegzett vagy tömeges mészkő hegységek különösen jellegzetes formákat mutatnak. A kőzet hasadozottsága miatt a felszíni vizek beszivárognak a talajba és ott a kőzet oldásával üregeket, barlangokat hoznak létre. Amelyek beszakadásával változatos felszíni formák jöhetnek létre.

A nemzetközi karsztológiában használt dolina kifejezés is erről a területről származik, dolináknak hívják a lépcsőzetes vagy sima oldalú vízelnyelő bemélyedéseket. Az eredeti, névadók a Velika és a Mala dolinák voltak, amelyekben a Reka-folyó a föld alatt eltűnik.

A Skocjanske jame Regionális Park Divaca járásban fekszik, területe 413 hektár. Határa nyugaton Korina-Divaca országúton megy keresztül, északon a Divaca-karszt egy része a park területéhez tartozik, dél-keleti irányba a Brkini-dombság lábáig ér el a park.

Olyan egyedülálló és karakterisztikus karsztképződmények találhatók itt, mint a Reka-folyó mentén tátongó barlangok. Az is különlegessé teszi a helyet, hogy a világon sehol máshol nem látni ilyen nagy számban, ennyire kis helyen a karsztvidékekre jellemző felszíni és felszín alatti formákat. A barlangrendszerek, a dolinák és a helyi kulturális emlékek adják a park egyedülálló voltát.

Nem mindennapi klimatikus viszonyokkal találkozhatunk ezen a vidéken. Ennek köszönhetően az alpesi és a mediterrán flóra is megtalálható a dolinák és barlangok környékén. Az élővilág változatossága különleges értéként szerepel a park egyéb látványosságai között. Olyan fajokat láthatunk, melyek a világon egyedül itt élnek, ilyen például a barlangi vakgőte, ami a különlegesen összetett barlangrendszerek lakója.

span>Ennek a barlangrendszernek a teljes hossza 5,8 km, legmélyebb és legmagasabb pontja közötti különbség 209 méter. Ez a park egyik legfőbb látványosságának számít, a másik nagy szenzáció a Velika és Mala dolinák, amelyek 163 méteres mélységükkel minden odalátogatót lenyűgöznek. Emellett még rengeteg érdekességet tartogat a park, vannak itt régészeti és építészeti értékek is, amelyek szintén hozzájárultak ahhoz, hogy a Világörökség része legyen a Skocjanske jame Regionális Park.

Skocjanske jame Regionális Park hivatalos honlapja 3d-s virtuális túrával