Kasvirág (Echinacea purpurea Moench)
2003/01/23 08:00
1412 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A fészkesvirágúakként ismert százszorszépek családjából származik. Csakúgy, mint az árnika, articsóka, máriatövis, körömvirág, kamilla, gyermekláncfű vagy a tejbogáncs is. A kasvirág (másik neve a kúpvirág) az USA-ban őshonos növény, Észak-Amerika egyik legnépszerűbb gyógynövénye, megtalálható a közép-nyugati prérin, például Texasban, eredetileg az indiánok alkalmazták.

kasvirag Gyógyászati célból Európában is több helyen termesztik, dísznövényként egyaránt szívesen ültetik, néhány kerti fajtája is létezik. Kelet-Európában az Angustifólia, Purpurea honos, ebből készülnek a mi gyógykészítményeink is. A növény szára hosszú, a száron egyetlen virág van, ami a százszorszéphez hasonlít azzal a különbséggel, hogy ennek színe rózsaszínű vagy bíborpiros, a virág közepén levő "kúp" pedig vöröses barna. Ebben találhatók a magvak. A növény igen jól hasonlít egy hajkeféhez, vagy egy mérges sündisznóhoz, s innen eredeztethető tudományos neve is: "echinos", ami görögül sündisznót jelent. A kasvirág magassága az 1-1,5 métert is eléri, erőteljes gyöktörzse többfejű és felálló, csúcsukon elágazó szárakkal. Alsó levelei hosszú nyelűek, a felsők ülők. A fűrészes élű levelek a száron átellenesen vagy váltakozva helyezkednek el. Gyökereit és virágos hajtásait dolgozzák fel.

Felhasználható részei

A kasvirág gyökérzete (Echinaceae radix) és a virágos hajtása (Echinaceae herba).

Hatása

Aleggyakrabban előforduló készítmények a friss présnedvből készült alkoholos kivonatok. Ezek legfontosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy fokozzák a leukocyták tevékenységét, gátolják a hialuronidáz enzim működését, fokozzák a falósejtek tevékenységét, enyhe antibiotikus, antivirális és gyulladáscsökkentő hatásuk van, interferonszerű hatást fejtenek ki és fokozzák a szervezet természetes védekezőerejét.

Alkalmazások

A természetgyógyászatban virágos-leveles hajtásait, leveleit és gyökerét is használják, főleg gyulladással járó bőrfolyamatok, nehezen gyógyuló sebek, krónikus fekélyek esetén. A növényből készült kivonatban például megtalálható a gyenge antibiotikus hatású echinakozid és az echinacein gyulladáscsökkentő anyag is. Olyan alkotóanyagok ezek, melyek serkentik az immunrendszert, ezért sok betegség gyógyításában játszanak fontos szerepet. A homeopátia súlyos fertőzések és gennyedések kezelésében alkalmazza, ugyanis nagyon előnyösen egészítheti ki a súlyos és makacs gennyedéssel járó elváltozások hagyományos vagy homeopátiás kezelését. Ezt vizes-alkoholos kivonat, kenőcs, présnedvet tartalmazó készítmények, tabletták vagy kapszulák formájában alkalmazzák.

A fitoterápiában a növény föld feletti részeiből készítenek teát, illetve alkoholos friss présnedvet.

Az orvostudomány eredményesen alkalmazza az influenza elleni védekezésben, illetve a fertőzés időtartamának és tünetei súlyosságának csökkentésében. Meghűlések, allergiás panaszok és tünetek enyhítésére, hörghurut, középfülgyulladás, mandulagyulladás, nőgyógyászati és húgy-ivarszervi fertőzések, valamint bőrgyógyászati kórfolyamatok (fekélyes bőrelváltozások, ekzema) esetén.

Az influenza vírussal szembeni védekezőképességét a közelmúltban még csak injekciós készítmények esetében tartották lehetségesnek, de később kiderült, hogy a szájon át adagolandó készítményekben (tabletták, kapszulák, cukorkák) is érvényesül hatása.
Feltételezett vagy kísérleti alkalmazásai:

 • Rák
 • rákellenes kezelések kiegészítőjeként
 • rák visszatérésének megelőzésére
 • a rákra hajlamosság esetén megelőzésre
 • biztató eredmények vannak: mell, torok, nyirok, vér rák esetén
 • Autóimmun betegségekkel szemben
 • reumás aritmitis esetén
 • lupus esetén
 • izületmerevséggel járó csigolyabántalmakra
 • pikkelysömörre
 • Hipperimmun betegségek
 • excéma
 • asztma
 • szénanátha
 • allergiák esetében
 • Vírusos betegségek
 • vírusos betegségek enyhítésére (hepatitis B, C, herpesz, HIV)
 • szövődmények kialakulásának megelőzésére

Ajánlott napi adag

1:32x1 kávéskanálnyi, Nátha esetén 2 óránként 1 evőkanálnyi bevétellel.
A gyökérből körülbelül 1 gramm száraz drognak megfelelő vizes-szeszes kivonat, virágos hajtásból 6-9 ml préslé, ill. azzal egyenértékű kivonat. A virágos hajtásokból külsőleges alkalmazásra szánt készítmények legalább 15%-nyi préslevet tartalmaznak.

Figyelmeztetés

Alkalmazásuk 6-8 hétnél hosszabb ideig, ill. előrehaladott stádiumban lévő szisztémás megbetegedések (például tuberkulózis, sclerosis multiplex) esetén nem ajánlott. Az Echinacea-készítmények alkalmazása befolyásolhatja az immunszupresszív szerekkel végzett terápiát.

Vissza