Kedvcsináló túrázáshoz
2013/10/07 10:54
2184 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A hűvösebb nappalok beköszöntével sem szabad a természetjárást, a rendszeres testmozgást háttérbe szorítani. Ehhez kínálunk néhány ötletet.

mother_and_daughter_in_the_park Nyár végeztével is lehet járni a szabadban

Akár városi barangolásról, akár természetjárásról van szó, jelentős motivációt adhatnak a különböző geolokációs játékok. Ezekből ajánlanánk néhányat.

Nagyobb túrákhoz - geocaching

A geocaching egy Amerikából indult játék, lényege, hogy ún. geoládákat keressünk meg, amelyekből ajándékot vehetünk ki, természetesen, ha mi is teszünk bele cserébe. Első lépésként regisztráljunk vagy a geocaching.hu vagy a geocaching.com oldalon, ez két különböző játék, azonban sok átfedés van. Regisztráció után válasszuk ki azt a területet, ahová kirándulni fogunk és gyűjtsük le a környék geoládáit. A megfelelő koordinátákat írjuk be a GPS-készülékünkbe. Viszont nemcsak GPS-szel kereshetők! A modernebb GPS készülékek összeköthetők a számítógéppel, így nem szükséges a manuális koordináta bevitel, továbbá okostelefonnal is kereshetők (bár ezek gyorsabban merülnek). A geoládáknak több típusa létezik, a hagyományos láda az, amelyben ajándék cserélhető. Multi láda esetén több pontot kell megkeresni a sikeres rögzítéshez, míg virtuális láda esetén csupán valamely objektum, illetve azon szereplő információ felkutatása a cél. A geocaching.hu oldalán 50 sikeres megtalálás szükséges a rejtéshez, a com-os oldal ezt rugalmasabban kezeli, igaz a com-nál ritkán találunk minőségi ládákat.

Városi barangolóknak – munzee

A munzee egy okostelefonnal játszható játék, így első lépésként az ingyenes appot szükséges letölteni. Regisztrálni érdemes számítógépes felületen, talán egyszerűbb, mint a telefonon nyomkodni az adatokat. A helymeghatározást követően a készülék azonnal jelzi a közeli munzze pontokat, ahol QR-kódokra lelhetünk.

Mindegyik pontnál nyomon követhető a legutóbbi megtalálás, illetve a komment, időnként ezeknek a QR-kódoknak nyoma vész, többek közt erről is információt ad az alkalmazás. Ha megtaláltuk a pontot, egyszerűen csak le kell olvasni. A munzze kódjai elsősorban településeken lelhetők fel, de örvendetes, hogy egyre több QR-kódra találhatunk kirándulás során is. Néhány geocachinges játékkal ellentétben itt már az első pillanattól kezdve van lehetőségünk mi magunknak is a rejtésre.

Műemlékem

A muemlekem.hu szintén egy geolokációs játék, pontosabban az is. Műemlékeket kell felkutatni az ország különböző pontjain, azokról fényképet készíteni, illetve bizonyos esetekben egy állapot felmérési adatlapot kitölteni. Kellemeset a hasznossal! Miközben felkeresed, megnézed, a fényképek segítségével a Műemlékvédelmi Hivatalnak is szolgáltatsz aktuális adatot a műemlék állapotáról.

Mindenféle játék

Sokféle játék található a Játék műhóddal a gpsgames oldalán. Kereshetünk itt is kincseket, de vannak tematikus körutak, körséták, akár településeken belül is.

Érdekes a track követés, amikor egy adott útvonal nyomvonalát kell kövessük. Az oldal otthonról teljesíthető játékokat is kínál (indoor), kezdve a néhány perces fejtörőktől az egész estés szórakozásig.

Okostelefonnal

A munzeeról már volt szó, most inkább a geolokációs alkalmazások közül mutatnánk meg néhányat. Legnépszerűbb a c:geo , amely teljes támogatást nyújt a geocachinges játékokhoz. Helymeghatározás, célpont keresése, sebesség, átlagsebesség, nyomvonalkövetés stb. Szintén széles körben használt a geocaching.hu alkalmazása a q:hu.

Marsi Zoltán cikke