Kedvezményes méhnyakrák elleni védőoltás a középiskolákban
2010/03/30 08:00
731 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság 2010 áprilisában induló kampánya rendkívüli kedvezménnyel biztosít méhnyakrák elleni védőoltást a középiskolásoknak, tanáraiknak és szüleiknek. A humán papillomavírus okozta méhnyakrák- és egyéb HPV megbetegedések elleni négykomponensű védőoltást a szokásos térítési díjhoz képest 25%-os megtakarítással kaphatják most meg.

Utolsó frissítés ideje: 2010.03.30.

A fiatalok szexuális és mentálhigiénés felvilágosítását évek óta rendkívül hatékonyan szolgáló és a megelőzésre minden téren nagy hangsúlyt helyező Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság kezdeményezése mérföldkőnek tekinthető, hiszen a fiatalok egyre korábban kezdik meg nemi életüket, így fokozottabban vannak kitéve a főleg szexuális érintkezés útján terjedő fertőző betegségeknek, ezek közül is a HPV-vírusok által előidézett súlyos betegségeknek.

Magyarországon 3 éve kapható a gyógyszertári forgalomban humán papillomavírus elleni oltóanyag. Jelenleg két gyártó készítménye érhető el. Az egyik kétkomponensű, a HPV 16-os és 18-as, a méhnyakrák kialakulásáért felelős törzsek ellen képes védelmet biztosítani, a másik négykomponensű: a méhnyakrákot előidéző 16-os és 18-as típusok mellett a nemi szervi szemölcsökért felelős 6-os és 11-es HPV-törzs ellen is hatékony védelmet biztosít. A teljes védettség eléréséhez háromszori vakcina-beadás szükséges.

A kampány keretében 2010 áprilisában 25%-os kedvezménnyel kaphatnak méhnyakrák elleni védőoltást a középiskolások, tanáraik és szüleik.

Jelentkezési határidő: 2010 április közepe.

A részletes tájékoztató, a jelentkezési lap és egyéb dokumentumok a HPV infó honlapjáról tölthetők le.

S hogy mi is az a HPV?

Ez a víruscsalád, melynek sok típusa ismert, igen elterjedt: az emberek akár 50–80%-a is áteshet élete során valamilyen humán papillomavírus-fertőzésen. A HPV jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik, és itt idéz elő elváltozásokat – nőknél és férfiaknál egyaránt. A „kis kockázatú típusok” szemölcsöket okozhatnak a bőrön, a külső nemi szerveken. Első megjelenésük rendszerint a serdülő- és fiatal felnőttkorra tehető, fiúkat, lányokat egyenlően érintve. Ezek többnyire jóindulatú elváltozások, de kezelésük kellemetlen és hosszadalmas, és gyakran ki is újulnak. Az „erősen rákkeltő” HPV-típusok a hámban, nyálkahártyában idézhetnek elő „rákot”, vagy olyan elváltozásokat, amelyek „rákká” fejlődhetnek. A fiatal nőknél a méhnyakrák a második leggyakoribb, évente 500 nő, édesanya hal meg értelmetlenül ezen betegségben, pedig a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálattal időben felismerhető lenne. A HPV okozza a végbélnyílást érintő rákesetek legalább 80%-át, a szeméremtesti-, hüvely és hímvesszőrákok legalább 40-60%-át, és a szájüregi daganatok egy részéért is felelős.