Keleti gyógymódok - A masszázs
2000/11/30 08:00
1554 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Erotikus? Akupunktúrás? Esetleg thaiföldi? A masszázsnak rengeteg fajtája létezik. A fontos az, hogy nagyon finom érzés - s mellesleg még egészségjavító hatása is lehet.

A masszázs több ezer éves múltra visszatekintő keleti gyógymód, s már Európában is megkezdte térhódítását pár száz évvel ezelőtt. Aligha vitatható, hogy hasznos és hatékony, ráadásul érzésnek sem utolsó. Míg Európában csupán méregdrága tanfolyamokon ismerkedhetünk meg fortélyaival, műveleteivel, addig Keleten, Indiában, Kínában, tanrendbe építve hosszú évek alatt sajátítják el e "tudományágat".

Napjainkban a masszázst többnyire a szexualitással hozzák helytelen módon összefüggésbe, valószínűleg azért, mert csupasz bőrfelületről van szó, és ezért valóban intim. Pedig szépségszalonokban, fitness-termekben, uszodákban, szállodákban egyre gyakrabban kínálják szolgáltatásként, s egyre több oktatófilm jelenik meg róla.

A hagyományos masszázs nem más, mint a testizomzat lágyrészének kézzel történő átdolgozása. Ennek öt alapfogása van: a simítás, a gyúrás, a rezegtetés, az ütögetés és a dörzsölés. Ezen alapelemekből alakultak ki a különböző masszázstechnikák. Magyarországon a legelterjedtebbek a keleti módozatok: az akupresszúra, a kéz- és talpmasszázs, a thai masszázs, stb. A svédmasszázst fürdőkben végzik frissítésként. A különféle masszázstechnikák segítenek az egészség helyreállításában, jó közérzet megteremtésében.

A thai masszázst részletezzük egy kicsit, mert hazánkban talán ez a legkevésbé ismert.

A thai masszázs tudománya nemzedékről nemzedékre száll. Néhány nehezebb gyakorlat, fogás elveszett, vagy pont bonyolultsága miatt mellőzték. A thai masszázs egyensúlyba hozza a test elemeit, megrekedt energiákat szabadít fel a leterhelt, stresszes testben, hiszen az egészséges energiaáramlást a mindennapok rohanása, ha kis mértékben is, de felborítja. Serkenti a szervezet védekező erejét, alkalmazható alvászavaroknál, feszült állapotok, fájdalmak enyhítésére. Serkenti a vér- és nyirokkeringést (A nyirok szállítja el a szövetekből az anyagcsere végtermékeit, amelyek részben túl nagyok, hogy a keringésbe visszatérjenek, részben a szövetekben sem tudnak tovább bomlani. A nyirokelvezetés az immunrendszer szempontjából nagy jelentőségű.)

A thai masszázs, úgynevevezett szárazmasszázs. Itt az egyéb technikákkal ellentétben nem használnak olajat, krémeket. Nem az izmok ingerlése a fő cél, hanem az akupunktúrás pontok pontnyomásos kezelése. Ezt az eljárást az egész testen alkalmazzák, és az eljárásnak sajátos koreográfiája van. A masszázs másfél-két óráig tart, ennyi idő alatt a masszőr a lábujjunktól a fejünk búbjáig lekezel. Nyújtó gyakorlatokat is tartalmaz, de mint említettük, nem az izmok ellazítása a fő cél. A masszírozás nem csak tenyérrel és ujjhegyekkel, de térddel, talppal és könyökkel is történik

A test meghatározott pontjaira irányuló masszázs elősegíti a teljes relaxációt. A felgyorsult vérkeringés által több oxigén jut a szervezetünkbe, így kipihentek leszünk. Bőrünk pólusai kitágulnak, és a felgyorsult vérkeringés által a lerakódott méreganyagok kitisztulnak a bőrből, főképp, ha ezt még bőséges folyadékfogyasztással tetézzük. Ezáltal a bőr is rugalmasabbá, feszesebbé válik.

A relaxációs és akupunktúrás hatásának köszönhetően remek fájdalomcsillapító hatása is van, többek között a felszabaduló endorfinoknak köszönhetően. Sokan szenvednek ízületi és csontfájdalmaktól, gerincpanaszoktól. Az idő előrehaladtával a csigolyák közötti porckorong veszít rugalmasságából, ellaposodik és nyomhatja az idegvégződéseket, amely okozhatja a derék és hátfájásokat. A masszázs-kúra jó terápiának bizonyul a fenti panaszok orvoslására is. Ha pedig makkegészségesek vagyunk, és csak szükségünk van egy kis ellazulásra, kényeztetésre és felfrissülésre, akkor is remek felüdülést jelent.