Készítsünk farsangi álarcokat!
2005/02/23 08:00
8372 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ki ne érezte volna már, azt az izgalommal teli várakozást, amellyel a gyerekek készülnek arra, hogy végre maszkot, álarcot öltsenek magukra. Álarcot készíteni több, izgalmasabb, varázslatosabb foglalatosság sok más kézműves tevékenységnél. Nem egy hétköznapi használati vagy dísztárgyat készítünk ilyenkor, hanem egy kelléket, amit ha magunkra öltünk, akkor személyiségünk, viselkedésünk is a maszkhoz idomul. A mi felelősségünk az ebben rejlő pozitív lehetőségeket kihasználása!

Készítsünk farsangi álarcokat!

Ki ne érezte volna már, azt az izgalommal teli várakozást, amellyel a gyerekek készülnek arra, hogy végre maszkot, álarcot öltsenek magukra. Álarcot készíteni több, izgalmasabb, varázslatosabb foglalatosság sok más kézműves tevékenységnél. Nem egy hétköznapi használati vagy dísztárgyat készítünk ilyenkor, hanem egy kelléket, amit ha magunkra öltünk, akkor személyiségünk, viselkedésünk is a maszkhoz idomul. A mi felelősségünk az ebben rejlő pozitív lehetőségeket kihasználása!

Farsang ideje van. Készüljünk hát, készítsünk, készíttessünk gyermekeinkkel, tanítványainkkal álarcokat, hangolódjunk, hangoljuk rá a gyerekeket a farsangi rendezvényekre. Lehetőség erre az egyszerű dekorációk elkészítésén túl, az arcfestésen, a fél arcot, arcot, fejet borító sisakálarcok készítésén át a jelmezekig bármi lehet. Ezekhez segítségként ötleteket szeretnénk nyújtani három, tanítványaink között már alkalmazott, jól bevált technika leírásával. Mint általában mindig, most is törekedtünk egyszerű, könnyen elérhető anyagokat felhasznál ni. Legfőbb célunk az örömteli tevékenység a maszkok kitalálásától azok viseléséig, a felhasznált anyagok ehhez képest alárendelt szerepet töltenek be. Alkotó fantáziát megmozgató tevékenységek ezek, bármilyen életkorú tanulók között jól alkalmazhatóak, életkori sajátosságaiknak megfelelő segítséggel.

1. Papírmasé álarcok

Szükséges anyagok, kellékek:

 • Újságpapír
 • Tapétaragasztó vagy csiriz (liszt és víz keveréke)
 • Kerek formájú léggömbök
 • Csomagolópapír (háztartási) vagy szalvéta
 • Sniccer
 • Fedőfesték (tempera vagy akril)
 • Ecsetek
 • Díszítéshez színes papírok, szalagok, fonalak, gyöngyök, stb.

Elkészítés módja:

 1. A tapétaragasztót a csomagoláson lévő útmutatás szerint elkészítjük. (Beáztatjuk, majd szörp sűrűségűre hígítjuk.) A tapétaragasztó helyettesíthető csirizzel is, amit lisztből és vízből állítunk elő úgy, hogy csomómentes, tejfölsűrűségű masszát keverünk.
 2. Újságpapírt tépkedünk csíkokra vagy apró darabokra.
 3. Felfújjuk a léggömböt gyermekfej nagyságúra.
 4. A papírdarabokat mártogassuk a ragasztóba, és úgy ragasszuk a léggömbre, hogy azok a széleiknél egymást fedjék. Ezt 3-szor, 4-szer ismételjük, hogy legalább 4-5 réteg vastgságú legyen a papír.
 5. A legutolsó réteget csomagolópapír darabkákkal vagy több rétegben szalvétadarabkákkal vonjuk be, hogy az újságpapír feliratait eltüntessük.
 6. Ezután hagyjuk teljesen megszáradni, hogy megszilárduljon.
 7. Leengedjük a formából a léggömböt.
 8. A "sisakot" sniccerrel hosszában kettévágjuk.
 9. Szemet, szájat vágunk a formára.
 10. Füleket, szakállat, stb., ún. múmiázásos technikával készíthetünk. Egy ragasztóval átitatott papírgalacsint alakítsunk a kívánt formára, majd újságpapír darabokkal múmiázzuk, vagyis bebugyoláljuk. A kész formát hozzámúmiázzuk az archoz, majd csomagolópapír- vagy szalvétadarabokkal bevonjuk.
 11. Teljes száradás után fedőfestékkel festjük, szalagokkal, fonalakkal, színes papírdarabokkal, stb. díszíthetjük.
 12. Végül lyukasztóval kilyukasztjuk, kalapgumit fűzünk bele és máris viselhető.

Szemet elfedő álarc áttört díszítéssel

Szükséges anyagok, kellékek:

 • Fotókarton
 • Színes papír
 • Ragasztóstift
 • Olló
 • Sniccer
 • Fehér ceruza
 • Hurkapálca vagy kalapgumi

Elkészítés módja:

 1. A munkafolyamatot tervezés előzze meg. Készítsünk néhány vázlatot, melyek közül a céljainknak legmegfelelőbbet rajzoljuk fel fotókartonra, fehér ceruzával.
 2. Ollóval nyírjuk körbe az álarc körvonalát.
 3. Sniccerrel vágjuk ki a szemek, majd a maszkon lévő belső minták helyét.
 4. Több színt felhasználva, színes papírokból nyírjunk ki akkora felületű darabokat, amelyek a maszk belső, még nyitott mintáit lefedik. Ügyeljünk arra, hogy ragasztási felület is maradjon.
 5. Ragasszuk fel a maszk hátoldalára a színes papírdarabokat.
 6. Fotókartonból nyírjunk ki olyan méretű háromszög alakú darabot pluszragasztási felülettel, melyet orrként, a kívánt formára hajtogatva felhasználhatunk.
 7. Fotókartonból nyírjunk ki az álarcunk hátoldalának megfelelő alakú formát. Ez takarja el a színes papírdarabokat a maszk hátoldalán. Sniccerrel vágjuk a szemek helyét, majd ragasszuk a hátoldalra.
 8. Kész álarcunkat rögzíthetjük hurkapálcára vagy kalapgumit fűzhetünk bele.

Álarc gipszből

Szükséges anyagok, kellékek:

 • Műanyag gipszkiöntő forma (Sok álarc készítéséhez jól alkalmazható.)
 • Modellgipsz
 • Fedőfesték (akril vagy tempera)
 • Glitteres ragasztó
 • Különböző gyöngyök, tollak a díszítéshez
 • Hobby ragasztó

Elkészítés módja:

 1. A műanyagformát egy tálra helyezzük, hogy vízszintesen álljon.
 2. Kikeverjük a modellgipszet a szokásos módon (a megfelelő mennyiségű vízhez -1- 2,5dl a forma nagyságától függően- folyamatos kevergetés közben adagoljuk a gipszet, amíg tejföl sűrűségű nem lesz).
 3. A kikevert gipszet a formába öntjük.
 4. Kb. ½ óra múlva a megszilárdult gipszet kivesszük a formából, a széleiről a felesleget késsel levágjuk.
 5. A kiöntött álarcot a teljes száradásig -kb. 1 nap- fűtőtest közelében hagyjuk.
 6. Széleit és a szemek helyét finom csiszolópapírral simára csiszoljuk (ha szükséges).
 7. Elképzeléseinknek megfelelően fedőfestékkel festjük, díszítjük.

Ez a műanyag gipszkiöntő forma alkalmas arra is, hogy papírmasé álarcot készítsünk. A forma belső oldalát kell múmiáznunk újságpapírdarabok és tapétaragasztó vagy csiriz segítségével kb. 4-5 rétegben. Ha az újságpapír megszáradt, könnyen kivehető a formából. Ez után a felületét be kell vonnunk szalvétadarabokkal, hogy az újságpapír feliratait eltüntessük. Teljes száradás után tetszőlegesen festhető, díszíthető.