Szabás-varrás 8. - Készítsünk kispárnát!
2004/01/09 08:00
748 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Jó hírrel szolgálhatok azoknak, akik már egy kicsit unták a száraz elméletet! Ma ugyanis a tettek mezejére lépünk és belekezdünk a komolyabb munkába. Kispárnát fogunk készíteni, ami bármilyen lehet, amilyennek csak megálmodod! Akkor kezdhetjük?

kisparna1 Szerencsénk van, mert egy olyan munkát választottunk elsőként, ami nagyon könnyű, hiszen mindegy mekkora, mindegy, hogy téglalap alakú vagy inkább egy négyzetre hasonlít, ha szemből nézzük, lehet egyszínű, de magán hordozhatja az egész színskálát, lehet mintás, pöttyös, kockás, macifigurás vagy éppen szívecskés, egyszóval, minden azon múlik, hogy te milyennek szeretnéd.

Az első dolgod tehát nem más, mint kitalálni, hogy milyen legyen a kispárnád. Jó, ha figyelembe veszed a szobádban lévő színeket is és az ágyad színét, mert fontos a harmónia, hogy passzoljanak egymáshoz a szobádat díszítő apróságok. Ha a színt, a mintát és az anyagot kiválasztottad, akkor már csak munkához kell látni.

Tegyük fel, hogy előtted van az anyag! A szabáshoz mondhatnám, hogy használj zsírpapírt, de annyira szabályos és egyszerű formáról van szó a kispárna esetében, hogy akár el is hagyhatjuk.

kisparna2

Fektesd magad elé az anyagot és egy mérőszalag, valamint egy jelölőkréta segítségével az anyag széleitől több helyen is jelöld be a távolságot, amilyen szélesre és magasra a párnát szeretnéd! A megjelölt pontokat vonalzó segítségével kösd össze, így kapni fogsz egy téglalapformát.

Ezt az alakzatot kétszer kell kivágnod, vagy "egybeolvasztod" őket, vagyis kétszer olyan nagyra veszed a szélességét, és majd kivágva félbehajtod, így megspórolod, hogy minden oldalát a párnának neked kelljen összevarrnod, hiszen egyik oldalán maga a hajtás lesz.

kisparna2

Hajtsd tehát félbe a kivágott anyagot, ha egyben szabtad ki, vagy tedd egymásra a két különálló darabot úgy, hogy az anyag visszáját lásd, az legyen felül. Illeszd össze az anyag széleit és kezd el szépen összevarrni őket visszaöltéssel, mert az jól összefogja majd az anyagot az illesztésnél. A párna utolsó oldalán hagyj ki egy kb. 10 cm-nyi szakaszt, és fordítsd ki az összevarrt huzatot. A meghagyott résen töltsd meg a párnát pl. kis szivacsdarabokkal vagy szivacstörmelékkel, esetleg, ha puhább párnát szeretnél, vattával. Amikor a párna már olyan vastagra van tömve, amilyennek te elképzelted, nem marad más hátra, mint összevarrni a maradék 10 cm-es szakaszt, de a színéről már másképp tedd ezt, mert ez látszani fog. Ha lehet, válassz olyan színű cérnát, ami beleolvad a párna színébe, s először is hajtsd az anyag széleit befelé! Aztán hasonlóan, mint ahogy a felhajtóöltést készítjük, varrd össze az anyagot. Próbálj meg minél kisebb öltéseket használni, hogy minél kevésbé lehessen látni a varrást.

És íme! Készen is van az első műved! Készíthetsz ezek után másoknak is ajándékba, vagy díszítheted a szobádat még több kispárnával, hogy a lehető leghangulatosabbá tedd a saját kis kuckódat!

Képek forrása:

www.wgbh.org
www.biogro.us