Kezelhető betegség
2012/05/15 08:00
1823 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A depresszió nem azonos a szomorúsággal vagy a lehangoltsággal. A depresszió lényege hogy állandóan érezzük, hosszan tart és akár súlyos formákat is ölthet valamint állandóan fennáll a visszaesés veszélye.

depresszio_002_520 A depresszió jelen van az egész világon. Bármilyen társadalmi környezetben éljen valaki, attól még lehet depressziós. Világszerte nagyjából a nők 20, a férfiak 10 százaléka szenved depresszióban. A depresszió, bár sokan egy pszichés állapotnak tartják, valójában egy betegség, mely idővel a szervezet működését is befolyásolja. Kihat a mindennapi élet szokásainkra, úgymint az étkezésre és az alvásra is.

A depresszióban szenvedők nem képesek önállóan a gyógyulásra, bármennyire is szeretnének jobban lenni. Ha a beteg nem kap megfelelő kezelést a betegség akár évekig is eltarthat, szélsőséges esetben pedig a beteg akár saját maga ellen is fordulhat. A depresszióban szenvedőket az állandó szomorúság, levertség és aggodalmaskodás jellemzi. Hirtelen sokszor ok nélkül ingerültté válnak és idővel elveszítik érdeklődésüket minden iránt, ami korábban fontos volt számukra. A depressziós ember betegsége abból táplálkozik hogy az érintett személy hibásan látja önmagát és a teljes életét. Nem képes feloldani ezt a problémát, melynek nemsokára élettani hatásai is jelentkeznek. Romolhat a koncentráció és gyakorivá vállhat a feledékenység.

depresszio_001_200 Súlyos esetekben a depressziós ember átlép a teljes reménytelenségbe, mikor már nem lát maga előtt semmilyen jövőképet. Sokszor szorongóvá válnak, félelmeket, fóbiákat kreálnak maguk köré. Az étkezési szokások megváltozhatnak, étvágytalanság ezért fogyás, vagy elhízás ugyanúgy előfordulhat. Ugyanígy az álmatlanság vagy az állandó fáradtság következményeként a túlalvás is jellemző lehet. Bármennyit alszik, a depresszióban szenvedő beteg úgy érzi, erőtlen, állandóan kimerült és képtelen megtenni nagyobb erőfeszítésekkel járó dolgokat. Lecsökken a libido és gyakran szájszárazság, székrekedés is fellép.

A depressziót nem mindenki éli meg ugyanúgy. Sokan érzik hogy valami nincs rendben, de igyekeznek eltitkolni problémáikat. Mások ok nélkül bármilyen helyzetben elsírják magukat. Előfordul hogy a depressziós beteg, bár érzi a fáradtságot és az erőtlenséget, próbálja ugyanúgy végezni otthoni és munkahelyi teendőit. De az is előfordulhat hogy idővel kimarad munkahelyéről, kerüli a társaságot és elutasítóvá válik szeretteivel szemben.

A kedélybetegség már az egyik leggyakoribb pszichiátriai kórkép. A depresszió másik változata az előbb említett mellett, mikor a depressziós tüneteket időnként mániás korszakok váltják fel, ez az úgynevezett bipoláris forma. A depresszió kezelhető betegség. Amennyiben már megszűnt, fontos hogy a beteg minél előbb visszaálljon aktív állapotába, vagyis dolgozzon, végezze el napi feladatait, járjon közösségbe, tehát illeszkedjen vissza a társadalomba. Ám a felmérések azt mutatják hogy a depressziósoknak csak szűk aránya fordul orvoshoz problémáival. A kezelés pedig sokszor nem is gyógyszeres úton történik, hanem pszichológus, pszichiáterrel beszélgetéses terápia formájában.

Te megbeszéled a problémáid a barátaiddal?