Kézimunka - Keresztszemes hímzés 1.
2004/05/14 08:00
3622 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Kézimunka sorozatunkban, mellyel eddig nemigen találkozhattál, most a keresztszemes hímzéssel fogunk foglalkozni. Nemcsak azért, mert az egyik leggazdagabb hímzésfajta színeit tekintve, de azért is, mert olyan hihetetlenül nagy a képanyag, amit ilyen módon elkészíthetünk, hogy nem is gondolnánk. Lássuk elsőként az alapokat!

kezimunka1 A keresztszemes öltések elsajátítására ti, gyerekek is képesek lehettek, ha érdekel benneteket ez a megnyugtató és igazi kikapcsolódást nyújtó időtöltés. Az alkotó kedvű gyerekek és azok, akik szeretik a kreatív dolgokat, biztosan roppant egyszerűen megtanulhatják. Éppen ezért, ma megnézzük, milyen alapokat jó elsajátítani, később pedig egy-egy kis figurát hímzünk majd a már megszerzett tudás segítségével.

Az anyag kiválasztása

Manapság már több lehetőségünk van az anyag kiválasztására, hiszen kapható olyan, melyben kisebbek a lyukak, míg más anyagokban nagyobbak. Ez azért van, mert ettől a kép nagysága is függhet. Minél nagyobb méretű lyukacsok vannak az anyagban, annál nagyobb lesz a kép. Amire fontos azonban odafigyelni, az az, hogy a nagyobb lyukacs esetében nem elég egy szállal hímezni, hanem sokszor dupla szálra van szükség, akár egy vastagabb szálú fonallal. Szerencsés a hímzéshez a Kongré vagy az Aida típusú vásznat használnod.

Az öltésekről

kezimunka2

A keresztszemes hímzésnél nagyon fontos, hogy mindig pontosan számolj, ha ugyanis egy színből többet vagy kevesebbet öltesz, felborul majd az összkép, és hiába dolgoztál. Amikor az öltéseket meghúzod, ügyelj arra, hogy azok se túl szorosak, se túl lazák ne legyenek, szépen simuljanak az anyagra! Fontos, hogy a kezdés előtt az anyag visszáján varrd el a fonalat, nehogy kicsússzon.

Amit pedig legelső dolgod lesz megtanulni, az az, hogy egy öltés mindig egy négyzetet foglaljon magába, egészen pontosan két átlós öltésből álljon, melyek mindig keresztezik egymást. Ezeket kezdő és záró öltéseknek nevezzük.

Hímzéskor haladhatunk úgy is, hogy egyenként minden egyes keresztöltést megcsinálunk, s kezdjük a következőt, de azt is tehetjük, amennyiben egy színnel hímzünk, hogy megcsinálunk egy sor kezdő öltést, majd a sor végére érve visszaindulunk, és ráhímezzük a záróöltéseket (ebben az esetben vízszintesen haladunk).

kezimunka3

Aztán jöhet a következő sor kezdőöltés, majd vissza a záróöltések stb.

kezimunka4

Sőt, van egy harmadik lehetőségünk is, mégpedig az, hogy egy egyszínű területet soronként kihímezünk csak kezdőöltéssel, majd a végén visszaindulunk, és meghímezzük a záróöltéseket soronként lentről felfelé haladva. Amikor egy mintával készen vagyunk, úgy fejezzük be a munkát, hogy az anyag színére húzzuk a tűt, majd legalább három keresztöltés alatt elvezetjük, majd a fonalat a tűből kihúzva elvágjuk. Ugyanígy befejezhetjük az anyag fonákján is.

kezimunka5

Aztán előfordul az is, mert a minta megkívánja, hogy függőlegesen kell hímezni egy adott színnel. Ilyenkor fentről lefelé haladunk, a tűt függőlegesen vezetve, s mikor a kezdőöltésekből varrtunk egy sort, akkor visszafordulunk, és most már felfelé irányítva a tűt hímezzük a záróöltéseket. Persze, ilyenkor is megtehetjük, hogy minden egyes keresztöltést egyenként varrunk, ezt mindenki maga dönti el, hogy szereti jobban.

Ha ezeket begyakoroltad, és már szépen megy, akkor feltétlenül tarts velem a jövő héten, mert akkor fogjuk elkészíteni az első kis figuránkat, ami már igazi, komoly műalkotásnak ígérkezik.

Képek forrása:

www.flowerstorm.net