Kína lesz a legnagyobb energiafelhasználó
Varga Gábor
2007/12/01 21:34
1178 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
2010-re Kína lesz a világ legnagyobb energiafelhasználója - áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) által készített tanulmányban. Jelenleg az ausztrálok a világ legnagyobb környezetszennyezői.

A szervezet World Energy Outlook című éves kiadványában felvázolt előrejelzése szerint Kína az Egyesült Államok energiafelhasználását is felül fogja múlni. Az ázsiai ország energiaigénye 20 év alatt a duplájára fog emelkedni, és ennek az az ára, hogy Kína a világ legnagyobb környezetszennyezőjévé, valamint az üvegházhatást okozó gázok legnagyobb kibocsátójává is válik - derült ki az IEA jelentéséből. Az IEA adatai szerint bár Kína a széndioxid-emisszió terén az év első felében már az Egyesült Államok előtt járt, a népesség szerinti egy főre jutó károsanyag-kibocsátás csak töredéke a nyugati átlagnak. Kínában a múlt hónapban 885 környezetvédelmi beruházást hagytak jóvá, amelyek évente 1,5 milliárd tonnával csökkentik az ország széndioxid kibocsátását - olvasható a greenfo.hu oldalon.

A világ erőműveit vizsgáló amerikai cég, a Carma (Carbon Monitoring for Action) friss kimutatása szerint az ausztrálok a világ legnagyobb környezetszennyezői egy lakosra számolva, bár összességében az Egyesült Államok a legnagyobb környezetszennyező ország. Ám lakosonként számítva az ausztrálok után máris az amerikaiak következnek a legnagyobb környezetszennyezők között. Egy amerikai átlagosan tizenhatszor annyi szén-dioxidot juttat a levegőbe, mint egy indiai.

Az ausztrálok fejenként ötször annyi szén-dioxidot juttatnak a légkörbe az energiatermelés során, mint a kínaiak. A második helyezett Egyesült Államokat Kína és Oroszország követi. A Carma internetes statisztikája az első, amely az erőművek szén-dioxid-kibocsátását mutatja, és mintegy 50 ezer erőmű adatait öleli fel.

Az első tíz legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó (tonnában)
1. Egyesült Államok (2530 millió)
2. Kína (2430 millió)
3. Oroszország (600 millió)
4. India (529 millió)
5. Japán (363 millió)
6. Németország (323 millió)
7. Ausztrália (205 millió)
8. Dél-Afrika (201 millió)
9. Nagy-Britannia (192 millió)
10. Dél-Korea (168 millió). 

Egy főre eső szén-dioxid-kibocsátás (tonnában)
1. Ausztrália (10,0)
2. Egyesült Államok (8,2)
3. Nagy-Britannia (3,2)
4. Kína (1,8)
5. India (0,5)