Kipróbálás, használat, rászokás
Szendrei Judit
2004/01/07 08:00
3814 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A kezdeti fázisban a fiatal még csak kísérletezik a szerekkel, új élményeket keres, mert kíváncsi, mert mások is csinálják, és mert jól akarja érezni magát. A szereknek még csak a vonzó oldalát tapasztalja.

Az alkohol és a drogfüggés állomásai

 1. Kipróbálás: Ebben a kezdeti fázisban a fiatal még csak kísérletezik a szerekkel, új élményeket keres, mert kíváncsi, mert mások is csinálják, és mert jól akarja érezni magát. A szereknek még csak az "előnyeit" tapasztalja.
 2. Rendszeres használat: A drog vagy alkohol fogyasztás folytatása. Az eredetileg tapasztalt kellemes élmény eléréséhez egyre nagyobb adagra van szüksége. (Tolerancia kialakulása.) A drog, vagy alkohol melletti érzelmi elköteleződés, a szubkultúrához való csatlakozás. (Szeretem, laza, jó fej dolog, "mi anyagosok")
 3. A kontroll elvesztése: A viselkedést, a gondolkodást, és az érzelmi életet már a szer megszerzése, fogyasztása uralja. Megjelennek az első, eleinte csak érzelmi elvonási tünetek: a szer nélkül magányos, unott, feszült, dühös. "Azért él, hogy ihasson/drogozhasson."
 4. Rászokás: A jó közérzet, és a normális viselkedés megőrzéséhez folyamatos, egyre növekvő dózisú használat kell. "Azért iszik, drogozik, hogy életben maradjon."

A függőség főbb jellegzetességei

 1. az alkohol vagy drogfogyasztás feletti szabályozás elvesztése
 2. a viselkedés azonos formában ismétlődő mintázata (ugyanott, ugyanakkor, ugyanazt, ugyanazokkal)
 3. a sóvárgás
 4. a drog- vagy alkohol fogyasztás meghatározott ingerek hatására könnyebben aktiválódik (pl. egy heroin-használó, ha meglát egy fecskendőt azonnal sóvárogni kezd)
 5. tudatosság-nélküliség (a viselkedés kivitelezésekor az egyén nem mérlegel)

A függőség tünetei

(Nem mindegyik jelenik meg feltétlenül)

Testi függőség

 1. Tolerancia, ami 2 dolgot jelent: a) jelentős dózisnövelés annak érdekében, hogy a kívánt hatás létrejöjjön. b) ugyanakkora dózis alkalmazása mellett jelentősen csökkent hatás
 2. Megvonási tünet együttes: a szer hirtelen abbahagyásakor jelentkező tünetek (pl. orrfolyás, rosszullét, remegés, fájdalmak, stb.)

Lelki függőség

 1. az eltervezettnél nagyobb mennyiségű anyag használata vagy hosszabb idejű használata
 2. állandó vágy vagy eredménytelen próbálkozások a szerhasználat abbahagyására ill. kontrollálására
 3. az egyén jelentős időt tölt el az anyag megszerzéséhez szükséges tevékenységekkel
 4. fontos társadalmi, foglalkozási vagy szabadidős tevékenységek feladása
 5. a szerhasználat annak ellenére folytatódik, h. az egyén tudja: állandó vagy visszatérő testi, lelki problémák jelentkeznek, melyeket az anyag okozott ill. erősített fel.

A drogfogyaztás hatása a személyiségre

A túlzott alkohol és drogfogyasztás gyakran eleve sérült, a fejlődésben elakadt, szorongó embereknél alakul ki. Mintegy öngyógyítási kísérletként is értelmezhető. A függő ember nem orvos vagy pszichoterápia, hanem drogok segítségével próbálja enyhíteni lelki tüneteit. Mivel a drogos vagy az alkoholista életét kizárólag a szerrel összefüggő tevékenységek és kapcsolatok uralják, ezért a függőségben eltelt évek, esetleg évtizedek a személyiség fejlődése szempontjából kiesnek a beteg életéből: stagnálás vagy visszafejlődés tapasztalható. A droghasználattal összefüggésben kialakuló lelki zavarok közül a legfontosabbak a világtól és saját magától való elidegenedés, bizonyos fokú szellemi és érzelmi leépülés, a motiváció elégtelensége, az önkontrol hanyatlása, a depresszió, az öngyilkossági gondolatok, és a megbolondulástól való félelem.

Testi változások

Fizikai hanyatlás: fogyás, az erőnlét romlása, fáradékonyság, csökkent immunműködés, az emésztőrendszer betegségei, nehezen gyógyuló sebek, gyulladások, a fogak és a haj kihullása, a szexuális érdeklődés hiánya, a menstruáció elmaradása. Gyakoriak továbbá a túladagolások és a nem tiszta, szennyezett szer fogyasztásából eredő komplikációk.

A drogkarrier lehetséges következményei

 1. szer- vagy tünetváltás (Drogfüggők bizonyos idő eltelte után - belső és/vagy külső történések hatására - szert váltanak. Tipikus pl.: kemény drogról marihuánára, heroinról mákteára, illegális drogokról legálisra (gyógyszer, alkohol), vagy az alkoholról nyugtatókra történő váltás.) A függőség tárgya változik meg, de a függőség továbbra is fennáll.
 2. spontán leszokás (Tünetváltás történik: a szerfüggőség és droghasználat megszűnik, de a személyiség alapvető problematikája érintetlen marad, és ez új tünetben, új patológiában nyilvánul meg. Például tartós depresszió, pszichotikus epizód, önkárosító magatartás, táplálkozási zavar bontakozhat ki.)
 3. személyiségváltozáson alapuló gyógyulás
 4. halál

A képek forrása

 • www.willdefend.com/drugs.html
 • www.sehb.ie/healthpromotion/ leaflets/leaflets.html
 • www.fotf.ca/familyfacts/ issues/drugs/