Kis otthoni gyógyszertan
2002/05/21 08:00
807 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A legtöbb család a gyógyszereket egy helyen gyűjti össze. Éveken keresztül halmozódnak fel az orvos által felírt, általunk kiváltott, többé-kevésbé beszedett gyógyszerek a lakás egy pontján. Ahhoz, hogy ne maradjanak meg a lejárt szavatosságú, felesleges gyógyszerek, és rend legyen kis házipatikánkban, pár dolgot érdemes megvalósítani!

A rengeteg gyógyszert gyűjtögetve egy idő után az ember már nem tudja követni, hogy mit, mire és ki szedett a családból.

Amikor valamilyen gyógyszert szedünk, és marad belőle, célszerű ráírni, hogy mire is szedtük. Ha mégegyszer előfordul ugyanaz a probléma, akkor tudjuk, hogy mit kell beszedni addig, míg orvoshoz jutunk. Hogy ne menjen kárba a gyógyszer, (és mert az öngyógyítás hívei sem vagyunk) érdemes magunkkal vinni az orvoshoz és megmutatni neki a maradékot. Miért jó ez? Mert maradhatott annyi, hogy a kezelésre elegendő, vagy így csak kisebb kiszerelésűt kell felírni. Ezek fontos gazdasági szempontok a pénztárcánknak.

Mielőtt beveszünk egy gyógyszert, mindenképp célszerű ellenőrizni a lejárati idejét. Ha már lejárt, nem szabad beszedni, mert nincs garantálva a megfelelő hatóanyagtartalom, és lehetnek benne ártalmas bomlástermékek is. A lejárati időt a gyógyszercég állapítja meg, eddig az időpontig garantálja a megfelelő minőséget. Tehát ne szedjünk be ilyen gyógyszereket, mert nemhogy elmarad a várt hatás, de még újabb bajt is csinálhatunk a meglévő mellé.

A gyógyszerekre minden esetben ráírják, hogyan kell tárolnunk őket. Ezeket az utasításokat el kell olvasni, mert ettől eltérő tárolás esetén a gyógyszerben lévő hatóanyag el kezd bomlani, és már az előbb is boncolgatott problémához jutunk. Vannak olyan gyógyszerek, amiket hűtőben kell tárolni, vannak, amiket szobahőn. Ez főleg nyáron okoz problémát, amikor jelentősen megnő a hőmérséklet, és ilyenkor szükség lehet a gyógyszerek hűvösebb helyre történő átcsoportosítására.

A gyógyszerek bevételével kapcsolatban szintén van pár említendő momentum. A tablettákat pl. úgy készítik, hogy azokat langyos (nem jeges), sima vízzel kell beszedni, és nem szódavízzel vagy alkohollal. Azt is fontos tudni - bár ezt valószínűleg mindannyian jól tudjátok - hogy mielőtt beszednénk a gyógyszert, érdemes kicsomagolni.

Ha a gyógyszerismertetőben foglaltak nem tűnnek érthetőnek, és még többszöri elolvasás után sem látjátok, mikor jár le a tabletta szavatossága, mikor kell bevennetek, a gyógyszertárban a gyógyszerész szívesen válaszol minden kérdésre. Ezeket a kérdéseket ne szégyeljük feltenni, hiszen a betegség sosem szégyen. Ha mégis problémát okoz, akkor minden patikában van lehetőség a négyszemközti beszélgetésre. A gyógyszerésznek kötelessége minden információt megadni a betegnek!

Szánjatok egy kis időt a gyógyszerek átnézésére. A lejárt gyógyszereket gyűjtsétek össze. A patikában átveszik őket, és megfelelő módon leselejtezik, ezzel pedig csökkenthető a környezetszennyezés. Ha mégis kidobjátok őket, azt úgy tegyétek, hogy ne legyenek hozzáférhetőek. A kisgyerekek kiszedhetik a szemétből, és mivel a színes kis drazsék számukra aranyos kis cukrokra hasonlítanak, könnyen megehetik a pirulákat. Ez életveszélyes mérgezéshez vezethet. Mindent összevetve a legjobb, ha a régi gyógyszereket a patikában adjátok le, ezzel pedig időt és energiát spóroltok magatoknak.