Klónozással mentenék a teknősöket
2007/12/01 08:00
7164 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Klónozással próbálja megmenteni a különösen veszélyeztetett kérgesteknősöket a malajziai kormány. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a hatvanas évek óta ezeknek a különleges állatoknak a száma 99 százalékkal csökkent a környezetszennyezés és az emberi tevékenység hatására.

Klónozással próbálja megmenteni a kipusztulás szélén álló kérgesteknősöket (Dermochelys coriacea) a malajziai kormány. A klónozási programra 9 millió dollárt (mintegy 1,6 milliárd forintot) költenek. Helyi és külföldi tudósok bevonásával vesznek részt a malajziai mezőgazdasági és állatgyógyászati szakemberek az öt évre tervezett programban . A malajziai halászati miniszter szerint a klónozási eljárást először az ország észak-keleti részén található Terengganu államban, zöldteknősökön kísérletezik ki. A módszer tökéletesítése után kezdhetik meg a kérgesteknősök szaporítását, amelyek a teknősök rendjében egy bonyolultabb fajt képviselnek.

A kérgesteknős igazi tengeri teknős. Elsősorban az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceán trópusi vízeiben él. De találtak már egyedeket Brit-Kolumbiában, Newfoundlandon, a brit szigetek környékén, de még Argentína partjainál is. A páncélját sima bőr borítja, amelyen hét jól kivehető hosszú barázda található. Az angol neve talán jobban kifejező: leatherback turtle (bőrhátú teknős). Ezt a nevét a legfőbb jellegzetességéről kapta. Ez a teknős a legnagyobb élő teknős a világon! Egyes egyedei elérhetik a 185 cm-t és a 637 kg-ot. Ha egy emberhez viszonyítjuk, akkor a hossza kb. megegyezik egy magasabb ember magasságával, azonban a súlya hatszorosa. Az állkapcsa szegélyei élesek, nem fogazottak. Mellső végtagjai kétszer hosszabbak, mint a hátulsók. Hátpáncélja teljesen elcsontosodott, enyhén boltozatos, elől meglehetősen lekerekített, hátul farkszerűen kihegyesedő. A fiatal egyedek fejét, nyakát és lábait apró pajzsok fedik, melyek lassanként eltűnnek, úgyhogy az idősebb állatok bőre síma lesz s csak a fejen vannak még apró pajzsok. Színük sötétbarna, világos vagy sárga foltokkal.

Terengganu államban a Rantau Abang nevű tengerparti szakaszon található a kérgesteknősök hét költőhelyének egyike. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a hatvanas évek óta ezeknek a különleges állatoknak a száma 99 százalékkal csökkent a környezetszennyezés és az emberi tevékenység hatására.