Kockázatos ételek gyerekszemmel
2016/05/06 08:00
1066 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Tájékozottak, ám súlyos hiányosságokkal rendelkeznek a gyermekek az élelmiszer-biztonság területén – derült ki a NÉBIH legfrissebb, általános iskolások körében végzett kutatásából, amelynek eredményei az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lapban jelentek meg.

kockazatos-etelek

A 21. században is több millió ember betegszik meg valamilyen élelmiszer-eredetű betegségben, ami a fejlett országokban elsősorban a fogyasztók helytelen élelmiszer-tárolási és -készítési szokásaiból fakad. Éppen ezért fontos a gyerekek tudásszintjével kapcsolatos rendszeres adatgyűjtés nemzetközi és országos szinten is. A külföldi kutatások alapján a kislányok megalapozottabb élelmiszer-biztonsági ismeretekkel rendelkeznek, mint a kisfiúk, és ugyanez igaz a serdülő korosztályra is.

Mindezt alátámasztotta a NÉBIH a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen végzett kérdőíves felmérése is, amelyben hét budapesti, ökoiskolai hálózathoz tartozó – vagyis a fenntarthatósági célokat az oktatás során prioritásként kezelő − általános iskola vett részt. Az először az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb, decemberi számában megjelent kutatásban negyedik osztályos (10-11 éves) tanulókat kérdeztek meg.

Az első kérdésben arra keresték a választ, hogyan tehetők biztonságossá az ételek otthoni körülmények között.  Megdöbbentő volt, hogy a megkérdezett gyerekek mindössze 50,2%-a tartotta a sütés-főzést alkalmas eszköznek arra, hogy az élelmiszerben lévő kórokozókat semlegesítse. Ugyancsak elgondolkodtató, hogy a fagyasztást és a hűtést 39,0% illetve 22,5% tartotta megfelelőnek ugyanerre a célra.

Pozitív eredménynek tekinthető viszont, hogy a vágódeszka egyidejű használatát a zöldségek és a hús előkészítésére a válaszadó kisdiákok 87 százaléka kockázatosnak ítélte, a keresztszennyeződések kialakulása, a baktériumok átkerülése miatt. Persze akadtak szép számmal olyanok is, akik egy vágódeszka használata mellett voksoltak, praktikussági okokból.

A megkérdezett tanulók legnagyobb hányada a darált húst tekintette a legkockázatosabb élelmiszernek mikrobiológiai szempontból, ezt követte a tojás, majd a lekvár és a kenyér, ám az ebben a kérdéskörben leadott válaszok nagy szórást mutatnak, a válaszok mögött bizonytalanság volt érzékelhető.

A kutatás összegzéseként megállapítható, hogy a kisiskolások meghatározó hányada az élelmiszer-biztonsági kérdéseket alapvetően helyesen ítéli meg, ugyanakkor óriási hiányosságok is felfedezhetők ismereteikben, és ez sajnos összhangban van a felnőtt mintákon végzett kutatások megállapításaival is.

A kutatásról bővebben az alábbi felületen olvashat.