Kólával mentették meg a kacagójancsit
Sulinet
2012/06/22 08:00
816 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Kólával mentették meg az életét egy súlyos emésztési gondokkal küzdő fiatal kacagójancsinak (Dacelo novaeguineae) az észak-csehországi Decinben található állatkert gondozói.

cola_001_520 A ritka, egzotikus madárra biztos halál várt volna a gondozók hatékony közbeavatkozása nélkül - hangsúlyozta az intézmény közleménye. Az Ausztráliában őshonos kacagójancsit, vagy más néven kacagó kokaburát nagyon nehéz fogságban tenyészteni. A decini állatkert túlélője nemrég kelt ki a tojásból. Az örömmámorban úszó gondozók pedig inkubátorba helyezték a kitűnő hangutánzó képességéről híres szárnyast.

A madár rendesen táplálkozott az első napokban, ám később problémák léptek fel nála - magyarázta Roman Rehak, az intézmény szakértője. A fiatal példánynál súlyos emésztési gondok jelentkeztek, ezért nem tudta feldolgozni a táplálékát. A gondozók ekkor a Coca Cola bevetése mellett döntöttek.

"Ez egy jól bevált módszer, amelyet sok édesanya is alkalmaz, ha a gyermekének megfájdul a hasa" - mondta a szakember. Hozzátette, az italban található szénhidrát és koffein elegendő energiával látta el a fiókát, amely mára teljesen felépült és jó ízűen nyeli le a napjában többször feltálalt egereket, egészben.

Számos cseh állatkertben élnek kacagójancsik, ám az elmúlt két évben csak a decini intézmények sikerült fogságban szaporítania.

Forrás - MTI