Környezetbarát háztartás: filléres praktikák I.
2014/11/27 16:03
2880 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Közeleg az év vége, az ünnepek és egyben a nagytakarítás ideje is. A szótól eleve sokan kikészülnek, nagy és embert próbáló feladatnak látják. Mi lenne, ha idén egy kicsit földobnánk ezt a kötelességet?

cleaning

Ahogyan arra már korábban is utaltunk, háztartásunk zöldítésének egyik módja az öko tiszítószerek választása a boltok polcairól. A másik, sokkal izgalmasabb lehetőség a saját kísérletezésünk a maximálisan természetes összetevőkkel (nyilvánvalóan csak ésszerű kereteken belül).

Miért?

Vegyszermentes, házilag is könnyen elkészíthető tisztítószereket két fontos ok miatt érdemes használnunk. Egyrészt olcsó, könnyen elérhető és használható alapanyagokat használunk, ráadásul pontosan tudjuk, miből mennyit adagoltunk. Másrészt így nem károsítjuk sem a saját, sem a szűkebb és tágabb környezetünk egészséget sem.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE)  tevékeny részvételével készített videó alapján tudjuk, hogy a háztartásunk nélkülözhetetlen, olcsó és környezetbarát tisztítószerei a következők:

 • ecet
 • mosószóda
 • bórax
 • szódabikarbóna

Érdemes még citromot, 100%-os tisztaságú illóolajokat (akár gyógyszertárból is), és egy mikroszálas törlőkendőt is beszerezni.

Mindenkit arra biztatunk, hogy bátran kísérletezzen! A tanácsok egyeseknek maradéktalanul beválnak, másoknak kevésbé. Használjuk a fantáziánkat, a kreativitásunkat, és természetesen az otthon található természetesen anyagokat, hogy újabb tippekkel gazdagíthassuk ezt a tudástárat!

Iránymutatásként álljon itt néhány kipróbált praktika.

Hogyan?

Fürdőszoba, mosás

 • Sokan esküsznek a mosódióra – mindenképpen próbáljuk ki, mert nagyon gazdaságos!
 • A másik elterjedt szer a mosószóda. Mosásonként 1-2 evőkanál szóda hozzáadása javasolt. (A fehér ruhákhoz szódabikarbónát is adagolhatunk.) Tudnunk kell azonban, hogy ez fakít, helyette mosószappannal érdemes mosni a színes ruhákat. Áztatáshoz is ajánlott, különösen a foltos, nagyon piszkos, olajos ruháknál. Ilyenkor forró vízbe tegyük a szódát, és akár egy teljes éjszakát hagyhatjuk ázni.
 • Öblítés: az ecetbe (lehet akár almaecet is, ha nem bírjuk az erős illatokat) illóolajat csöpögtetve kellemes és hasznos öblítőt kapunk, ami nem korlátozza a textilek nedvszívó képességét (ez a törölközőknél különösen fontos)
 • Folttisztítás: Makacs foltok esetén kimondottan jól jön a föntebb említett mosószódás módszer.
 • Gyertyafolt eltávolítása: szőnyegre, terítőre, de akár ruhánkra csöppent gyertyafoltot úgy tudjuk eltávolítani, ha itatóspapírt teszünk rá és meleg vasalóval átvasaljuk.
 • Kád-, mosdó-, vécétisztítás: első lépésben vizes–szódabikarbónás lemosás, sikálás, majd hagyjuk állni negyedórát, és töröljük át ecettel
 • Folyékony mosószer recept: a zöldblogok foglalkoznak vele, illetve a bioboltok egészen nagy alapanyag-kínálattal rendelkeznek
 • A csempék közötti fuga penészesedésére kiváló megoldás, ha fél liter vizet és fél liter ecetet összekeverünk és minden második nap átdörzsöljük vele a penészes területet.
 • Lefolyótisztítás: ecetet vagy mosószódát öntünk a lefolyóba és leforrázzuk vízzel.

A cikk második részében a konyha és az általános tisztítás–fertőtlenítés kerül majd terítékre.

Melyik tippet próbáltad ki? Vagy van saját, bevált trükköd? Küldd el nekünk kommentben!

Zwickl Éva cikke