Ne csak a mai nap legyen a környezetvédelemé
2013/06/05 15:41
2980 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Június 5-én van a Környezetvédelem világnapja. Aki teheti megemlékezik erről, viszont nem csak ezen a napon kell vigyázni környezetünkre, hanem az év minden napján. Igyekszünk néhány könnyen betartható jó tanáccsal szolgálni ehhez.

Felelősség környezetünkért

Június 5-én van a Környezetvédelmi világnap. A világnap megtartásáról 1972-ben döntöttek az ENSZ Stockholmban megtartott, az Ember és bioszféra elnevezésű konferenciáján. Ekkora vált ugyanis nyilvánvalóvá a természettudományok képviselői és a politikusok számára, hogy a jövőben nagyon súlyos problémákat fog okozni környezetünk és vele életminőségünk folyamatos romlása.

A Környezetvédelmi Világnap célja, hogy tudatosítsa az emberekben, hogy felelősek azért, ami a környezetükkel történik, illetve tenniük is kell annak megóvásáért. Konkrétabban a cél az, hogy ösztönözze az energiatakarékosságot, a helyi erőforrások széles körű felhasználását. Továbbá elősegítse a megújuló energiaforrások hasznosítását, a szemét- és hulladékmennyiség csökkentését és felhívja a figyelmet a környezetszennyezés megelőzésére. Az azóta eltelt négy évtizedben történtek jócskán alátámasztották a Környezetvédelmi világnap létrehozásának jogosultságát.

kornyved-vilagnap-520

A helyzet ’72 óta csak fokozódott, az emberiség létszáma lassan eléri a 7 milliárdot, ami fokozódó urbanizációhoz, súlyosbodó élelmezési válsághoz, az energiaellátási és hulladékkezelési feladatok megszaporodásához vezet. De nem csak rossz dolgok történtek. Időközben széles körben tudatosult a környezetvédelem eszméje, és ha lassacskán is, de alakul a környezettudatos életmód elterjedése is.

Felmerül a kérdés, hogy ki, mit tehet a világnapon és az év többi napján? Itt egy rövid lista, vonalvezetőnek:

  1. Élj tudatosan minden nap! Ne dőlj be a reklámoknak, csak azt vásárold meg, amire tényleg szükséged van, és ha lehet, akkor olyan árut vegyél, amit a közeledben gyártottak. Ha a közvetlen környezetedből származik az élelmiszer, akkor a légszennyezést csökkentheted, mert a szállítás kevesebb üzemanyag elégetésével jár.
  2. Gyűjtsd szelektíven a háztartási hulladékot! Egyre több helyen megtalálhatóak a szelektív hulladékgyűjtők. Ezzel megkönnyíted a feldolgozást és újrahasznosítást.
  3. Gazdálkodj okosan az energiával! Pénztárcádnak is jót tesz, ha nem pocsékolsz semmit. Ha tartós fogyasztási cikket vásárolsz, olyat vegyél, amiről tudod, hogy sokáig fog szolgálni téged. Inkább a villany- és gázfogyasztásodon spórolj, minthogy olyan pl. olyan cipőt vegyél, ami fél év után leszakad a lábadról.
  4. Lehetőségeidhez mérten tedd szebbé, élhetőbbé környezetedet, ültess fákat és virágokat! Járj sokat a természetbe és soha, sehol ne szemetelj!
  5. Vigyázz a vizekre! Minden cseppjére vigyázz, létfontosságú elem, nélküle nincs élet. Ne önts a lefolyóba le nem bomló és olyan anyagot, ami mérgezi a vizeket. 
  6. Tájékozódj a környezetvédelemmel kapcsolatos újdonságokról, és ismerkedj olyanokkal, akiket foglalkoztat ez a téma! Kapcsolódj be környezetvédő szervezetek munkájába, képezd magad a témában!

Az áprilisi Föld Napja és a június 5-ei Környezetvédelmi Világnap között kialakult egyfajta munkamegosztás. Az Föld napján elsősorban a természetvédelemre koncentrálnak, és fő szervezői inkább társadalmi szervezetek, míg az utóbbin a környezetvédelem a fő téma, és szervezésében inkább a kormányzati intézmények vesznek részt.

De nem is ez a lényeg, hanem hogy legyen minden nap a Földé és a környezetvédelemé - sokkal könnyebb ezért tenni, mint ahogy ez elsőre látszik.