Korpafű (Lycopodium clavatum)
2003/01/23 08:00
8922 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A mohára emlékeztető, örökzöld kistermetű haraszt 1-2 méter földön kúszó, heverő szára villásan elágazik, s finom, vékony, fehér színű gyökerekkel kapaszkodik az erdei talajba.

korpafu Hajtásvégei 5-15 cm magasra emelkednek. Ágai 5-15 cm hosszúak, felállók vagy felemelkedők. Levelei aprók, 3-4 mm hosszúak, szálasak és sűrűn borítják a hajtásait. A levélcsúcs, fehér, szőrszerű szálkában végződik. Az ágak egy része csúcsig levelekkel sűrűn fedett, másik részükön termő füzérek fejlődnek, s ezek csúcsán 5-6 cm hosszú, 3-4 mm vastag spóratermőfüzérek fejlődnek, amelyek éréskor a sárga spóraport hullatják. A termőfüzéreken a spóratokokat viselő murvaszerű levelek tojásdad alakúak, finoman fogazott élűek, hosszú sertékben végződnek, 3 mm szélesek és ugyanilyen hosszúak. A spóraszemcsék kissé szögletesen gömbölydedek, kissé bibircses felületűek. A földön fekvő hajtásokhoz sárgásbarna pikkelylevelekkel borított, felálló szárrésszel kapcsolódnak a kettesével, ritkábban hármasával álló sporofillum füzérek. A négy évig élő növény nyáron sárgás spórán termő füzéreket hoz, s az érett spóratartók érintésre nagy tömegű, sárga spórafelhőt bocsájtanak a levegőbe, melynek kénsárga porát korpafűlisztnek hívják. Ezt a virágport homeopátiás szerként kisebesedett bőrfelületek kezelésére használják. A korpafű rádiumot tartalmaz. Csak 600 méter feletti, főleg fenyves szálerdőkben és északi erdőszéleken, csakis savanyú, üde talajokon él. Szigorúan védett növénynek számít!

Hatásai

Radioaktív növény, mi hatékony májdagantra, szexuális potencirozó hatású, megszűnteti a csontba beleszúró fájdalmat, jó hatással van a herék érszűkületére, daganatos betegségeire. Tartósan alkalmazva megszünteti a fájdalmakat.

Alkalmazások

Pakolásként szárazon kell alkalmazni, melegen viszont vászonzacskóban. Köszvényeseknek és reumabetegeknek - még akkor is, ha már izületi elváltozásokat mutatnak -, valamint krónikus hasmenéssel és aranyérrel küszködőknek, teaként előállítva jó eredményeket érhetünk el. A hasmenésre hajlamos betegek azonban a legnagyobb elővigyázatossággal használják, mert bélgörcsöket okozhat. Használható vizeletkiválasztó rendszer és az ivarszervek összes betegségére, herefájdalmakra és megkeményedésre, vesehomok és vesefájdalom ellen is jó. Ugyancsak nélkülözhetetlen májgyulladások, a máj kötőszövetének kóros, már rosszindulatú felszaporodása ellen is. A vádli görcsölésekor is hasznos egy kis korpafüvet kendőre tenni, és körülkötni vele a lábikrát. A korpafűliszt jól gyógyítja a súlyos betegek felfekvéses sebeit, nyílt sebre azonban finoman és óvatosan szórjuk rá a korpafűlisztet.

Teakészítés:

Egy csapott teáskanál korpafüvet 1/4 liter forró vízzel öntsünk le, hagyjuk rövid ideig állni, naponta elég egy csészényit elfogyasztani belőle. Reggel éhgyomorra igyuk, kortyonként, a reggeli előtt fél órával. Májcirrózis és rosszindulatú májbetegségek esetén naponta két csészével fogyasztható.

Korpafűpárna:

A görcsölő testfelület nagyságától függően 100, 200 vagy 300 gramm szárított korpafüvet töltsünk bele egy párnába, amelyet éjszakára a görcsösen fájó testrészekre helyezünk. A korpafűpárna egy évig megőrzi a hatását.

Vissza