Két kézzel a madarakért – közös odúkészítési akció
2013/02/19 15:49
582 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az E-misszió Egyesület 2013 február 23-án, szombaton 10 és 14 óra között újra közös odúkészítésre vár minden érdeklődőt a Sóstói-erdőbe, az Erdei Tornapályára.

Az elmúlt években az Egyesület önkénteseivel már közel száz fészekodút készített, amelyeket a Sóstói-erdőbe, Nyíregyháza óvodáiba, a bokortanyás térségbe helyeztek ki, illetve számosat közülük szétosztottak a lakosság között. Ezekben az odúkban azóta már madarak generációi nevelődtek fel – nyilatkozta dr. Szigetvári Csaba projektvezető.

Az idei alkalommal olyan védett madarak számára készülnek speciális fészekodúk, amelyek napjainkban nagyon ritkává és veszélyeztetetté váltak. Ilyen például kecses ragadozónk, a vörös vércse, legkisebb bagolyfajunk, a füleskuvik, az egyre inkább fogyatkozó búbos banka, vagy a térségünkben már évek óta nem költő fokozottan védett szalakóta.

A vadon élő madarak védelme nem csupán természetvédelmi kérdés. Megritkulásuk miatt elszaporodnak a mezőgazdasági kártevők, ezáltal még több vegyszert kell használni, és közvetve megélhetésünk is drágább lesz. Ennek jelei sajnos már ma is megmutatkoznak. A természetes biológiai sokféleség csökkenésének megállítása mindannyiunk sürgető feladata, és a szakszerűen elkészített és kihelyezett odú ehhez fontos eszköz lehet – tette hozzá a szakértő.

Az akció során ezért olyan odúk is készülnek kis énekesmadarak számára, amit bárki kitehet lakóhelyének, munkahelyének kertjébe. Az Egyesület ezeket ajándékba adja a résztvevő önkénteseknek. Emellett megtekinthető lesz az akció során 10 különféle odútípus, amit a szintén bemutatott tervrajzok segítségével odahaza is el lehet készíteni.

A szükséges anyagokat, szerszámokat valamint egy kis forró frissítőt, harapnivalót a szervező E-misszió Egyesület biztosítja. Az elkészült odúk később a Sóstói-erdőbe, az Oláh-rét Természetvédelmi Területre, és a bokortanyás térségbe kerülnek kihelyezésre.

Az akció a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg, partner a Magyar Természetvédők Szövetsége

További információ: www.sostoierdo.hu

Forrás:  E-misszió Egyesület