Köztársasági elnökünk kiállt a környezet védeleméért
Varga Gábor
2007/12/01 21:40
1377 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Sólyom László újra kiállt a környezetvédelem közös ügye mellett. Görög, horvát és osztrák kollégái körében a fenntartható fejlődés lehetőségeiről esett szó. A köztársasági elnök kiemelte, hogy szükség van egy erős jogosítványokkal rendelkező, az ENSZ égisze alatt működő környezetvédelmi világszervezet megalakítására.

Fontos témává lépett elő a környezetvédelem, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a csütörtöki nyitó napon Sólyom László köztársasági elnök is beszédet mondott, s a görög, a horvát és az osztrák "zöld elnökökkel" a fenntartható fejlődés lehetőségeiről tárgyalt. Hogy mennyire igaza van Sólyom Lászlónak, azt alátámasztja az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) Globális Környezetvédelmi Előrejelzése (GEO-4) szerint a bolygót fenyegető problémák súlyosabbak, mint korábban becsülték.

Az Ars Tecnica nevű weboldal értesülése szerint a négyszáz vezető tudós által összeállított GEO-4-jelentés szerint a légköri szén-dioxid szintje jóval gyorsabban emelkedik, mint korábban feltételezték, s ez azzal járhat, hogy az átlagos középhőmérséklet is tovább emelkedik majd. A tanulmány szerint az emberiség jóval intenzívebben használja fel a rendelkezésére álló nyersanyagokat és energiaforrásokat, mint ahogy megtehetné. A jelentés kitér rá, hogy volt néhány sikeresnek tekinthető kezdeményezés, mint például a Montreal Protocol, amelynek segítségével sikerült megállítani az ózonpajzs elvékonyodását. Emellett azonban olyan problémákkal kell az emberiségnek szembenéznie, mint a túlhalászás, a melegedő tengerek miatt pusztuló korallzátonyok - és a biológiai sokszínűség emiatt bekövetkező csökkenése. A jelentés szerint 1961 óta megháromszorozódott a tengerekből származó élelmiszerek fogyasztása, s számos halfajtát olyan mértékben lehalásztak, hogy már soha nem fog helyreállni a természetes számuk a világ tengereiben. Hasonlattal élve: a Föld lakossága jelen pillanatban épp az utolsó filléreket hívja le bankkártyája hitelkeretéből, s rövidesen problémái lesznek a törlesztőrészletekkel. Hacsak nem valósul meg záros határidőn belül a globális összefogás a fenti problémák orvoslására, a GEO-4 szerint hamarosan elérjük azt a pontot, amikor már nem lehet majd helyreállítani az emberiség által okozott károkat. Az összefogásra pedig vajmi kevés esély van, ráadásul az előrejelzések szerint 2050-re a bolygó lakosságának létszáma eléri a 9 milliárdot.

Sólyom László kiemelte, hogy szükség van egy erős jogosítványokkal rendelkező, az ENSZ égisze alatt működő környezetvédelmi világszervezet megalakítására. Az ENSZ egyébként a konferencia ideje alatt hozta létre Nemzetközi Panel a Fenntartható Források Kezeléséért névre hallgató szervezetét, aminek feladata, hogy még egyértelműbben hívja fel a figyelmet a közelgő ökológiai vészhelyzetre.