Kukorica (Zea mays)
2003/01/23 08:00
4443 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Származása Bonfous szerint kelet-indiai, de Humboldt ezt nem fogadja el, szerinte Amerikából származik és a XV. század végén Kolombusz hozta át Európába. Magyarországra 1590 körül került át Dalmáciából a törökök közvetítésével és egyes adatok szerint 1611-ben már Erdélyben is termesztették.

kukorica Korábban törökbúza, málú, tengeri néven is ismerték. Magasra növő, egyéves, széllel porzódó növény, minek erős gyökérzete 2-3 méter mélyen hatol a talajba. Őszre szára kóróssá válik, tömött és vastag lesz, magassága eléri a 3 métert is. Egylaki, váltivarú növény. Először porzós virágzata nyílik ki (címer), majd néhány nappal később a szár közepe táján, a levelek hónaljában kinyílik a kukorica torzsavirágzata is. Ez egy 15-75 cm hosszúságú bibeszál (kukoricahaj, kukoricabajusz), ami egyben a növény gyógyhatású része is. A virágzási idő júniustól augusztusig tart. A kukorica szakállát vagy haját a beporzás előtt kell levágni és árnyékban gyorsan megszárítani. A kukorica hajából készített tea vizelethajtó, fogyasztó és zsírtalanító szer is. Ha nem hagyjuk teljesen kiszáradni, akkor elveszti húgyhajtó hatását, és hashajtóvá válik. Szemtermésű. A kukorica termetre, színre és nagyságára is változatos, számtalan fajtáját termesztik.

Felhasználható részei

A növény bibeszála (Maydis stigma), magja.

Hatása

Jó vizelethajtó és hashajtó.

Alkalmazások

Régen magvait, bibéit és a torzsákat borító felleveleket használták különböző "orvosságok" készítésére, de a növény füstjének belélegzését is jótékony hatásúnak tartják. Leginkább a vizelési panaszok és a köhögés csillapítására használják. Vizelési panaszok esetében a bibeszálakból és a torzsavirágzatot burkoló fellevelekből, köhögésnél pedig a szemtermésekből vagy az egész kukoricacsőből (hajastúl) készített gyógyteát fogyasztják. A mézes kukorica magteát egyes vidékeken a köhögés csillapításán kívül a torokfájás ellen is jónak tartják. A szemtermések főzetének gőzét belélegezve pedig a légzőszervi panaszok kezelhetők. De állítólag még fogfájás esetén is hatékony. A kukorica különböző részeinek (cső a borító levelekkel, csutka, mag) főzetét több helyütt is reumás betegeknek javasolják gyógyfürdőként, emellett sebek lemosására is ajánlják. Kelések, daganatok (duzzanatok) illetve tehenek tőgybetegségének kezelésére a kukoricából készített kásával történő borogatást, pakolást. használják. A kukorica alkalmazását a mágikus gyógymódok között is megtalálhatjuk, hiszen országszerte ismert a rontás és szemverés ellen való füstölés (egész szemek, csutka), melyet főként kisgyermekeknél és tehénrontás esetén használják, de e gyógymód alkalmazása előfordult felnőtteknél és növendék szárnyasoknál is. A kukoricatea pedig nagyon hatásos a vesegyulladás, hólyaghurut, köszvény és reuma esetén is. Az összes említett betegség esetén 2-3 óránként ajánlatos egy evőkanállal bevenni ebből a teából.

Ajánlott napi adag

10-15 gramm, vagy az azzal egyenértékű kivonat.

Figyelmeztetés

Túlzott mértékű fogyasztása várandóság és szoptatás ideje alatt nem ajánlott.

Teakészítés:

1 púpozott teáskanál kukoricahajat 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk, nem édesítjük

Vissza