Kullancsok és fertőzések
2002/11/05 08:00
913 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A tavasz és a nyár örömei mellett van üröm is, mert az élősködők is élni akarnak. Hegyeinkben, erdeinkben egyre több kullancs szaporodik. A kullancs nemcsak a fákról, hanem az aljnövényzetről is bőrünkbe kerülhet. A kullancsok veszélyes betegségek okozói. Ezért a védekezésre, a megelőzésre a természetjárókat is tanítani kell.


A kullancs két betegséget terjeszt. Az egyik a vírusos agyvelőgyulladás, mely viszonylag ritkább, és védőoltással megelőzhető.
A másik, az utóbbi évtizedben megismert Lyme-kór. Ezt a betegséget baktérium okozza. A betegség első stádiumában a kullancs-csípés helyén okoz bőrgyulladást. Kokárdaszerűen gyűrűs, gyulladt és épnek látszó bőrterületek váltakoznak. Leggyakrabban egyetlen, alig lobos külső gyűrű veszi körbe a központi gyulladásos területet, kettőjüket halovány bőrsáv választja el. Lehet egyöntetűen és intenzíven lobos, vöröses folt is. Napról-napra terjed. Átmérője öt cm-től akár száz cm-ig is terjedhet, gyakorlatilag fájdalmatlan, néha a bőrfelszín fölé emelkedik.
Ha ekkor felismerik és antibiotikummal időben kezdik kezelni, elkerülhető a második és a harmadik stádium, amelyben a kórokozó a belső szerveket és az idegrendszert betegíti meg, melynek következménye krónikus betegség, rokkantság lehet. A Lyme borreliosis az egész világon mindenütt, és hazánk egész területén is a leggyakoribb zoonózis (állatról emberre terjedő betegség). Előfordulásának pontos meghatározása nehéz. Számításaink szerint hazánkban száz ember közül legalább egy, de akár tíz ember is fertőzött lehet. Magyarországon így legalább 100.000, de akár egymillió embert is érinthet. A Lyme borreliosis hónapok, de évek, sőt évtizedek (!) múltán is megbetegítheti bármely szervünket. A kórokozó ugyanis a keringéssel bárhova eljuthat és alkalmas körülmények között (ha az ellenállás lecsökken) idült jellegű gyulladást vált ki. Spontán gyógyulás nem bizonyított, de lehet. Gyógyszerrel gyorsan gyógyítható.

Ezt a betegséget csak a kullancsok terjesztik. A fájdalmatlan kullancscsípés miatt nem vesszük észre a kullancsot, emiatt a napokig is tartó vérszívás iránya megfordulhat, és fertőzött vér is jut a sebbe, vagy az időközben fölszaporodott kórokozó a nyálmirigyből a nyállal jut a sebbe. Ezen felül a kullancsok már előző fejlődési alakjaikban megfertőződhettek, sőt néhány százalékban már így, fertőzötten bújnak ki a petéből. Legalább egy hónapig, de jobb 4-6 hétig figyelni, mert a szervezeti reakció ennyit is késhet. Jegyezzük fel a kullancscsípés feltételezhető földrajzi helyét és idejét is! Jegyezzük fel az időközben esetleg alkalmazott antibiotikumok nevét és adagját.
Valószínűleg nem mindenki betegszik meg akit kullancs csípett. Nem, mert ezer kullancsból csak egyetlen fertőzött vírussal, de vigyázni kell, mert legalább száz(!) baktériummal. Vagyis csak minden ezredik csípés okozhat vírusos, de minden tizedik (!) bakteriális fertőzést. Nem, mert jó egészségi állapotban ritkábban okoz betegséget, de a testi-lelki-szellemi megterhelés a betegség kialakulásának kockázatát növeli.
Mindenféle kullancs elkerülése, elriasztása, minél előbb történt felderítése, illetve szakszerű, speciális csipesszel történő eltávolítása révén megelőzhető. Különösen kerüljük a kullancsban gazdag erdőszéleket, a csalánost, illetve átjutás után azonnal tartsunk kullancsvizitet.
Kullancs csípés esetén: A kullancsokat minél előbb el kell távolítani! A kullancs kivételekor sohase használjunk kenőcsöt, alkoholt, vagy más, a kullancsot károsító anyagot. A kullancscsípéskor nyílt seb keletkezik! A kullancs lágy részét megnyomva a kórokozót bepréseljük a nyílt sebbe!

Jelenleg még nincs védőoltás a Lyme kórra, de hatalmas erőkkel dolgoznak rajta. A kórokozó szokatlan változékonysága és egyes bakteriális fehérjéknek az emberi szövetfehérjékkel való hasonlósága miatt olyan összetevőt kell találni, amely a betegség lefolyása során nem változik, és az emberi szövetektől eltérő szerkezetű. Ez ad majd hatékony védettséget és véletlenül sem károsíthatja az embert.