Láss, alkoss, gyarapíts...
2012/11/20 08:00
889 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Fotópályázat kárpát-medencei értékeink megőrzéséért. A Lokomotív Turista Egyesület és a Varangy Akciócsoport Egyesület akciót hirdet a védett és veszélyeztetett kétéltűek és hüllők megismerésére, védelmére. Ezek a sokak szemében népszerűtlen állatok fokozott veszélyben vannak, aminek jelentős részben az emberi tevékenység az oka. Segíteni viszont csak úgy tudunk, ha az elterjedésükről többet tudunk, ebben (is) segít ez a program.

beka_02_520

Kérjük a természetet járó barátainkat, vegyék észre ezeket az állatokat, és a róluk készített képeket küldjék be Tóth Mihálynak a toth.mihaly@science.unideb.hu címre a kép szerzőjének és az állat lelőhelyének pontos megjelölésével. A képeket nemcsak Magyarországról várjuk, hanem az egész Kárpát-medencéből. Amennyiben analóg technikával készített képet küldenek be, akkor az időpontot is kérjük megadni. Az állatok meghatározását a Varangy Akciócsoport Egyesület szakértői végzik.

A teljes adatsor ennek megfelelően például:

Faj: zöld levelibéka Lelőhely: a Tetves-patak torkolata Település: Balatonszemes Dátum: 2009. április 29. Szerző: Horváth Zsuzsa

Faj: vízisikló Lelőhely: Békás-tó, Debreceni Nagyerdő Település: Debrecen Dátum: 2010. október 1. Szerző: Tóth Mihály

A legértékesebb 3-5 kép 2011. júniusától a hónap fotója díjban részesül. Az egyes hónapok nyerteseit a www.varangy.hu honlapon teszünk közzé, valamint a program  Picasa webalbumában, további kiemelkedő képekkel együtt. Az év legjobb fotóját a honlapra feltöltött képek közül közönségszavazással választjuk ki. A legnépszerűbb képek szerzőjét tárgyjutalomban is részesítjük, csakúgy, mint a legtöbb képet beküldő (egy fajról ugyanazon helyszínen készült képek egynek számítanak), a legtöbb helyszínről adatot szolgáltató és a legtöbb fajt megörökítő résztvevőt. Egy személy több alkalommal is küldhet fotókat.

Valamennyi résztvevő hozzájárul hazánk természeti állapotának felméréséhez, jobbá tételéhez, a legjobb képek készítői díjazásban részesülnek. A pályázaton való részvétel annak elfogadását jelenti, hogy a rendező egyesületek a képeket - a szerzői jogok tiszteletben tartásával, a készítő nevének feltüntetésével – írott és elektronikus kiadványaikban felhasználhatják.

A kétéltűek és hüllők hazai elterjedéséről Puky Miklós - Schád Péter - Szövényi Gergely: Magyarország herpetológiai atlasza című könyvben olvashatnak részletesen.

A fotópályázat részletei itt olvashatók.

Tematikus sorozat