Legjobb gyógyszer a megelőzés
2012/02/02 08:00
1989 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A családokat megtizedelő betegséget sajnos nem hagytuk a 20. században. Újabb és újabb áldozatokat hoz életkort és határokat nem ismerve. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikája szerint legnagyobb mértékben Magyarországon nő a daganatos megbetegedések okozta halálozás. A probléma azonban mindenkié: világunk legnagyobb ellensége a rák!

rakos_sejtek_600

2000-ben tartották Párizsban az első rákellenes világkongresszust, ahol közösen döntöttek a rák elleni küzdelem világméretű összefogásáról és a Párizsi Chartát aláírása mellett február 4-ét hivatalosan is Rákellenes Világnappá nyílvánították. Napjaink pestise elleni harc a 21. századba átlépve is az egyik legnagyobb kihívás az emberiség életében, így a rák elleni küzdelem mindannyiunk közös ügye. A betegség elleni küzdelem szinte minden területre ki kell hogy terjedjen.

A kutatókon, orvosokon, gyógyszergyárakon túl felelősséggel ruházza fel többek között a törvényhozást, politikát, környezetvédelmet, a közlekedésszervezést is amiknek igen nagy jelentősége, befolyása van a megelőzést elősegítő intézkedések létrehozásában.

A Párizsi Charta

A Párizsi Charta temérdek pontban sorolja fel napjaink határokat nem ismerő halálos betegsége elleni szükséges intézkedéseket, amiben nemzetközi összefogásra szólít fel. Ebbő kiemelve párat:

  • a charta egyenlő partnerként kezelve a rákos betgeket hitet tesz az emberséges és minőségi rákellátás mellett
  • hangsúlyosan kezeli és támogatja a nemzetközi kutatásokat és azt, hogy eredményeik minél hamarabb alkalmazhatóak legyenek a gyógyításban
  • ráirányítja a figyelmet a tájékoztatás szükségességére, mert csak a megfelelően tájékozott beteg tud hatékonyan küzdeni a kór ellen
  • az egyik leghatékonyabb eszközként a rendszeres, szakszerű rákszűrést jelölte meg, ami képes idejekorán felismerni a problémákat
  • nagyon fontos a betegek mentálhigiénés kezelése, hogy a betegség mértékétől függetlenül megkaphassa a megfelelő lelki, fizikai és társadalmi támogatást.

A rák csak kisebb részt orvosi kérdés, a hangsúly a megelőzésben, azaz a megfelelő életmódban van.

Lugosíts!

A rákmegelőzés szempontjából az egyik legnagyobb jelentősége a megfelelő táplálkozásnak van. Ez alapvetés, hiszen ahogy mondani szokták az vagy amit megeszel. A magyar étkezésben sajnos jelentős helyet elfoglaló zsíros ételeknek a szervezetben való lebomlása savakat termel, amik a rák kialakulásának legjobb táptalaját jelentik. Hosszú évre visszanyúló kutatások igazolták, hogy a legjobban minél több zöld étel fogyasztásával őrizhetjük egészségünket. A zöldségek jótékony lugosító hatása tehermentesíti és tisztítja szervezetünket kialakítva a test számára megfelelő kémiai egyensúlyt.

Már 1977 óta bizonyított tény a húsfogyasztás és a rák kialakulása közötti összefüggés, így a húsimádoknak is érdemes mérsékelni a fogyasztást. A napjainkban midenféle tápszerrel és antibiotikumokkal teletömött állatok húsa inkább méreg, mint táplálék.

Fuss!

Számos nemzetközi vizsgálat támasztja alá, hogy a rendszeresen végzett, nem túlerőltetett sporttevékenység egyértelműen csökkenti a rákmegbetegedések kockázatát. A heti három alkalommal, legalább fél óráig végzett testmozgás negyven százalékkal csökkenti a végzetes kor kialakulásának veszélyét és a szervezetben olyan immunerősítő folyamatokat indít el, amik felkészítik a testet egy betegség esetén támadó kórokozókkal szemben. A sport a már daganatos betegekre is jótékony hatással van, többen állítják, hogy a kemoterápiás kezelések mellett a gyógyulási fázis részét kellene képeznie a rendszeres testmozgásnak is.

A rákellenes világnap mindenkit emlékeztet elhunyt szeretteire és arra, hogy felelősek vagyunk egészségünkért és soha nem késő változtatni életmódunkon.