Legyél te is a Zöldőrség tagja
Horváth Anikó
2010/05/04 12:11
879 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Felelősséget érzel bolygónk jövője iránt? Szeretnéd, ha kevesebb lenne körülöttünk a szemét? Hajlandó vagy változtatni szokásaidon azért, hogy kíméld a természet erőforrásait? A zöldőrök arra vállalkoztak, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek bolygónk klímájának és élővilágának védelmében, és próbálják erre rávenni családtagjaikat, ismerőseiket is. Nézz szét a házad táján, takarékoskodj, ahol lehet és legyél te is a Zöldőrség tagja.

Képzeld el, hogy egy kis időre kiköltözöl a szabadba, és mindent, ami a létfenntartásodhoz szükséges – a saját erődet és kreativitásodat latba vetve –, magad állítasz elő. Embert próbáló feladat, igazi túlélő próba. Hozzá vagyunk szokva, hogy a táplálékot az üzletekből szerezzük be, hogy egy gombnyomás és van hűtés, fűtés, világosság, hogy jármű segítségével jutunk el az iskolába vagy a munkahelyünkre, így már egy kis áramszünet hatására is pánikba eshetünk. Pedig érdemes lenne elgondolkodni azon, milyen sok energia szükséges ahhoz, hogy a létfenntartáshoz szükséges elemi igényeink ilyen automatikusan teljesüljenek. Persze a hó végi számlákat kézhez kapva látjuk, hogy mindennek komoly ára van, legtöbbször mégsem gondolunk abba bele, hogy az energia, amit ilyen vagy olyan formában elfogyasztunk, véges. A Föld fosszilis energiakészletei ugyanis, amire mai energiafelhasználásunkat alapozzuk, belátható időn belül kimerülnek. Már csak emiatt is érdemes takarékoskodni velük. Nem beszélve arról, hogy mai fogyasztási szintünk mellett ezeknek az energiahordozóknak a feldolgozása, elégetése során oly mértékben szennyeződik a környezet, hogy az már-már visszafordíthatatlan.

A zöldőrök arra vállalkoztak, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek bolygónk klímájának és élővilágának védelmében, és próbálják erre rávenni családtagjaikat, ismerőseiket is. Ez komoly feladat és nagy felelősség. Eleinte persze nem könnyű más szemmel látni a világot, és másként cselekedni, mint azelőtt, de mint minden, ez is csak megszokás kérdése. Ha egyszer a napi rutin részévé válik a környezettudatos viselkedés, már nem is igényel plusz erőfeszítést.

Nézz szét te is a házad táján, és takarékoskodj, ahol lehet. Ne feledd, tiéd világ, vigyázz rá!

  • Ha szeretnél többet tudni a Zöldőrségről, látogass el a honlapjukra.