Lehetőségek a világvégére
2012/11/06 08:00
1503 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az emberiség előtt még szép és hosszú pályafutás áll, vagy meg vannak számlálva a napjaink? A Nat Geo új, izgalmas sorozatán keresztül különböző világvége lehetőségekkel ismerkedhettek meg.

Tíz lehetőség a világvégére

10_lehetoseg_a_vilagvegere

Az emberiség előtt még szép és hosszú pályafutás áll, vagy meg vannak számlálva a napjaink? Egyes kutatók ez utóbbira szavaznak, azzal érvelvén, hogy a Földön valaha élt fajok 99,9%-a mára kihalt, így aligha valószínű, hogy pont mi kerüljük el a végzetünket. Más tudósok szerint ugyanakkor ez alaptalan pesszimizmus, mert az embert az intelligenciája – vagy végső esetben a puszta egyedszáma... – okvetlenül megvédi a teljes eltűnéstől. Milyenek hát az esélyeink? A műsor két epizódja erre a mindannyiunkat érintő kérdésre keres választ, a tíz legvalószínűbb világvége-forgatókönyvet is felvázolva.

December 16-án 14.00-kor

Kiüríteni a Földet

kiuriteni_a_foldet

Milyen esélyeink vannak, ha kiderül, hogy egy neutroncsillag közeledik a Föld felé, az egész emberiséget veszélybe sodorva? Képesek lehetünk annyi és akkora űrhajót építeni, amelyekbe mindenki belefér? Miként lehet több százmillió embert száz éven át élelmezni a tudósok által vizionált 65 trillió kilométeres utazás során? A Nat Geo nagyszabású kétórás különkiadása látványos számítógépes grafikák és vezető tudósokkal készült megrázó interjúk segítségével mutatja be, hogy miként hagyhatjuk magunk mögött a Földet, ha eljön a végső pillanat…

December 16-án 19.00-kor

A Biblia elveszett arcai

biblia_elveszett_arcai

Milyenek lehettek Sámson híres szeretőjének, Delilának a vonásai? És azé a hatezer évvel ezelőtt élt gyermeké, akinek a maradványait egy lakóház alapjai alatt találták meg egy ásatás során? A National Geographic új sorozatában egy régészekből, antropológusokból és igazságügyi orvosszakértőkből álló csapat a legmodernebb 21. századi technikával olyan emberek arcát rekonstruálja, akik saját szemükkel látták azokat az eseményeket, melyeket mi csak az Ó- és az Újszövetségből ismerünk...

December 2-től vasárnaponként 21.00-kor

Maja alvilág – az igazi világvége

maja_alvilag

A maja naptár szerint 2012. december 21-én – legalábbis a mai formájában – vége a világnak. Igaz ez? Mennyire adhatunk hitelt ennek a jövendölésnek? És több mint ezer évvel ezelőtt miként ért véget maga a maja civilizáció? A filmben Diego Buñuel ezekre az izgalmas kérdésekre keres választ a maja emberáldozatok félhomályos, víz alatti nyughelyén, mely a National Geographic ‘Sunsphere’ nevű forradalmi technológiájának hála most először nappali fényben tündököl...

December 16-án 15.00-kor

A náci Végzet Temploma

naci_vegzet_temploma

Mi köt össze egy bajorországi tóban talált rejtélyes aranyedényt egy hatalmas kastéllyal, Hitler a Szent Lándzsa utáni nyomozásával és egy, a Szent Grál utáni balul elsült hajtóvadászattal? A film egy titkos SS-főhadiszállás története, melyet Hitler és társai a Harmadik Birodalom „Pogány Vatikánjának” szántak.

December 4-én 21.00-kor

Az apostolok titkos élete

az_apostolok_titkos_elete

Miként született meg a kereszténység? Hogyan éltek a tanítványok a Mester eltávozása után? A különleges film a Jézus halála utáni évtizedeket mutatja be az apostolok szemén keresztül.

December 23-án 17.00-kor

A maja apokalipszis

maja_apokalipszis

A maja naptár egyik jövendölésének köszönhetően az emberiség évek óta „2012-lázban” ég: internetes oldalak százai foglalkoznak a december 21-re vizionált világvégével, s kisközösségek  egész sora állt át „túlélő üzemmódra”, bunkereket építve és vizet, élelmiszert, üzemanyagot felhalmozva. Hogyan lehetséges ez? Miként hódíthatta meg ilyen hatékonyan a nyugati világot ez a régmúltban gyökerező babonás hiedelem? És kik voltak a maják valójában, és miért hitték, hogy 2012-ben eljön az apokalipszis? Az izgalmas film erre keres választ az Egyesült Államokban és az erdővel benőtt maja romok között.

December 16-án 18.00-kor

Ufók Európa egén

ufok_europa_egen

Felettünk az ég tele van rejtéllyel. Ezt a – kissé merésznek és bulvárosnak tűnő – állítást mi sem támasztja alá jobban, mint hogy Európában alig van kormányzat, melynek ne lenne titkos „ufómappája”, melyben a nehezen magyarázható, vagy épp teljesen megmagyarázhatatlan égi jelenségeket gyűjtik a tudományos nyomozók. De vajon mi állhat e furcsa esetek mögött? Mi volt az a furcsa repülő tárgy, melyet 1977-ben egy portugál pilóta látott – néhány másodperccel az előtt, hogy a gépe előrebukott, és zuhanni kezdett? És mivel magyarázható az a rejtélyes fénygömb, ami Dániában egy magányos autós fölé szállt, és a kocsi teljes elektromos rendszerét leblokkolta? És ha igaza van a tudósoknak, hogy nem léteznek ufók, akkor mi vagdosta össze egy skót erdész lábát – amíg szegény ember ájultan feküdt egy tisztáson egy idegen lénnyel való találkozás után? Az Ufók Európa egén lebilincselő epizódjai különös esetek megoldása után kutatnak Norvégiától Olaszországig vitatott amatőr felvételek, hivatalos dokumentumok, szemtanúi beszámolók és szakértői vélemények segítségével.

December 5-től szerdánként 22.00-kor