Lelki és testi egészséget nyújtanak a kutyák
Sulinet
2012/08/17 08:00
1979 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A finn Egyetemi Kórház kutatásai azt mutatják, hogy a kutyák oltásszerűen védik a gyermekeket, hiszen kis mennyiségben baktériumokat juttat a szervezetükbe, melyekkel szemben a babák szervezete már igen korán megtanul védekezni és így ellenállóbbak lesznek komolyabb betegségek ellen is. Finn orvosok megállapították: azok a gyermekek, akik olyan családban nőnek fel, ahol van kutyus, egészségesebbek lesznek, mint „kutyátlan” társaik. 

gyerekekkutyaval_520

Ez főleg a légúti megbetegedések esetében jelentős, állítják az erre vonatkozó kutatást végző orvosok, akik négyszáz csecsemőt vizsgáltak meg és kísérték figyelemmel életük első egy évében. A felmérés szignifikáns különbséget mutatott: míg a kutyás családoknál a csecsemők megbetegedése csupán az egy éves periódus 19 százalékára korlátozódott, addig a kutya nélküli kicsik esetében ez az év 36 százalékár, azaz egyharmadára terjedt ki.

A finn Egyetemi Kórház kutatásai azt mutatják, hogy a kutyák oltásszerűen védik a gyermekeket, hiszen kis mennyiségben baktériumokat juttat a szervezetükbe, melyekkel szemben a babák szervezete már igen korán megtanul védekezni és így ellenállóbbak lesznek komolyabb betegségek ellen is.

A kutyák emellett lelkileg is jó hatással vannak a gyerekekre, akik jobban alkalmazkodnak a társas élethez és gyorsabban megtanulják szeretni, tisztelni és elfogadni az állatokat. A kutyák ezen kívül javítják a stressztűrő képességet, a fájdalomtűrést és csökkentik a vérnyomást, valamint csökkentik a szív-érrendszeri megbetegedések esélyét.

kislanykutyaval_200 Állítólag már az is segít, ha megsimogatjuk egy kutya fejét, hiszen az állat közelsége és a törődés kiegyenlíti a légzést, oldja a feszültséget és a szorongást. Éppen ezért terápiás célokra is szokták használni szorongó, vagy éppen hiperaktív gyermekek esetében.

A kutyaterápia ezen kívül segíthet a krónikus skizofrénia kezelésében, hiszen javítja a szocializációt és segít feloldani a kommunikációs nehézségeket is.
Más kutatások is hasonló eredményekre vezettek: egy 5000 fős ausztrál kutatás bebizonyította, hogy a kutyatartók esetében jelentősen csökken a szív- érrendszeri megbetegedés esélye, egy másik, angliai kutatás pedig arra mutatott rá, hogy a szívinfarktuson átesett betegek esetében sokkal jobb túlélési esélyekkel lehet számolni.

A kutyatartás felelősségre nevel, segít jobban odafigyelni és vigyázni a körülöttünk élőkre, így javítja a szociális készségeket is. Ez főleg akkor igen hasznos, ha a gyermekek már kis korukban együtt élnek az állattal, így ezek a készségek is jobban fejlődnek majd.

Kutyaválasztás esetében érdemes olyan fajtát keresni, aki családszerető, barátságos, könnyen nevelhető és kisgyerekek mellé is ajánlott. Fajtánként eltérő viselkedéssel kell számolni, erről sok információt találhatunk kutyafajtákkal foglalkozó szakkönyvekben, de az interneten is rengeteg leírást találunk. Fontos még a választás előtt tájékozódni a fajta tulajdonságairól, temperamentumáról így előre felkészülhetünk például, mennyire aktív állatot kell majd gondoznunk. Fontos megfelelő méretű kutyát választanunk: kis lakásba inkább kisebb kutyát keressünk, míg kertes házba nyugodtan választhatunk nagytestű kutyust.