Len (Linum usitatissimum)
2003/01/23 08:00
1794 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Hasznossága már a közép-kőkori ember számára is ismeretes volt, s főként rost- és olajnyerésre használták. Legalábbis erre következtetnek a svájci cölöpépítményeknél talált leletekből. Már a Kr. e. XIV. századból is vannak a lentermelésre vonatkozó bizonyítékok, miszerint az egyiptomi sírkamrákban találtak lenmagokat, halottaknak adott útravalóként.

len A len 30-80 cm magas, és csak Közép-Európában termesztik. Szára többnyire egyenesen áll, és csak a virágzatnál ágazik el. Levelei legfeljebb 4 cm hosszúra nőnek meg, keskenyek és hegyesek. Az oldalágak végein helyezkednek el egyenként az öt csészelevéllel rendelkező világoskék virágok. Ezekből fejlődik ki az ötrészes tok. Termése 7-8 mm átmérőjű, 10 üregű tok, melynek minden egyes rekeszében egy-egy sima, fénylő mag fejlődik. A házi lennek számos fajtája ismert, egy részüket lenrost, másik részüket lenolaj kinyerése céljából nemesítették. A rostlenfajták kismagvúak, magasabbak, száraikban el nem fásodó rostok vannak. Az olajlen száraiban elfásulnak a rostok, magvaik is nagyobbak, a növény bokrosabb és alacsonyabb.

Felhasznált részei

A mag, a magból kipréselt zsíros olaj és a lenmagliszt.

Hatóanyagok

30-40% zsíros olaj (főbb alkotórészei a linol-, a linolén- és az olajsav) és 3-6% nyálkaanyag.

Hatásai

Általában jó hashajtó, érelmeszesedést gátló és sebgyógyító hatású.

Alkalmazásai

Az öngyógyításban a bélrenyheség és a székrekedés esetén az emésztés szabályozására alkalmazzák. Nyákkészítmények formájában hatékony a gyulladásos gyomor- és bélmegbetegedések kiegészítő kezelésére. A gyógyszerként használt lenmagnyákot, pektint, sok telítetlen zsírsavat tartalmazó zsíros olajat, linamarint és kéksavglikozidát tartalmaz. A maghéjban levő 3-6 %-os nyáktartalom, a maghéj cellulóztartalmával együtt fokozza a bél mozgását, különösen a vastagbélét, és ilyen módon székletürítéshez vezet. A lenmag és a lenmagolaj ismert orvosság a Kárpát-medencében. Leggyakrabban kelések és gennyes sebek érlelésére használják, olyankor az őrölt lenmagból vízzel vagy tejjel készítenek meleg, pépes borogatásokat. Emellett székrekedések megszüntetésére is ajánlják fogyasztását.

Ajánlott napi adagok

12 évesnél idősebb gyermekek és felnőttek esetében 15 gramm, 6-12 éves korig 7,5 gramm; külsőleg alkalmazva 30-50 grammból készült borogatás vagy pakolás.

Figyelmeztetések

Az étkezési lenmagot csak a csomagoláson feltüntetett mennyiségben fogyasszuk. Alkalmazása bélzáródás esetén nem javasolt. Ahhoz, hogy hatását kedvezőn kifejtse, sok folyadékra van szükség.

Vissza