Levendula (Lavandula angustifolia Mill.)
2003/01/23 08:00
2353 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Hazája a Földközi-tenger nyugati partvidéke, de az Alpok északi tájaira is gyorsan eljutott, ahol a dísz- és gyógynövénykertekben pompásan tudott érvényesülni. Az ajakosvirágúak családjába tartozik, amelybe több, általában szintén illatos gyógynövény - a citromfű, a borsmenta, a zsálya, a kakukkfű is - sorolható. Igen sok változata és alfaja létezik, a gyógyászati célra felhasznált levendula termesztésből származik. illatáért és tisztító tulajdonságáért már az ókori görögök és rómaiak is nagyon kedvelték, s bőségesen használták is. Gyakran testükre kenték, szappanjaikat és fürdővizüket illatosították vele. Az ebből készített fürdővel pedig a fáradtságot és az izületi merevséget áztatták ki tagjaikból.

levendula Emellett évszázadokon keresztül volt ismeretes rovar- és tetűirtó szerként, izomgörcsöket oldó, fájdalomcsillapító, idegrendszert erősítő és rühesség elleni eszközként, továbbá ficam gyógyítására és fogfájás ellen is használták. A nők persze bőrük tisztántartására és rugalmasságának, simaságának megőrzésére tartották a legjobbnak. Régen egyetlen díszkertből sem hiányozhatott, mivel már ükanyáink is levendulavirággal töltött kis zsákocskát akasztottak ruhásszekrényükbe, s ünnepi alkalmakkor még a fürdőjükhöz is adták. Ez számított a legkívánatosabb illatfürdőnek akkoriban. Volt idő, hogy háttérbe szorult, de mostanra megint visszanyerte közkedveltségét. A valódi, szagos, francia vagy keskenylevelű levendula Európa mediterrán vidékeiről származik, évelő félcserje, melynek nagyüzemi termesztésével számos európai országban és Észak-Amerikában is foglalkoznak. A növény magassága eléri a 40-60 cm-t, az idősebb bokrok átmérője pedig akár 80-120 cm is lehet.

Egyenes ágain átellenben rendeződnek a szálas, lándzsás, ép szélű, szürkészöld színű levelek, amik szélükön hátragöngyölödnek. Alsó leveleinek pedig mindkét oldalán fehéren molyhos szőrzet található. Virágai lépcsőzetes kalászt alkotnak, mely kalászok akár 6-10 lila virágból is állhatnak. A virágzás ideje júliusra és augusztusra esik.

A francia levendula nagyüzemi termesztése Magyarországon dr. Bittera Gyula nevéhez fűződik, aki az 1920-as években a Tihanyi-félszigeten alakított ki - Franciaországból hozott szaporítóanyagból származó - levendulaültetvényt. Állítólag régebben az egész tihanyi félsziget levendulaillatú volt július környékén. A levendula nálunk már télálló növény, jóllehet eredetileg a mediterrán flórához tartozik. Alacsony bokrokat nevel, ezek némi kezelés, gondozás hatására akár 20-25 évig is élnek, és minden nyáron megörvendeztetik a kert művelőjét illatos virágfüzéreikkel.

Szaporítani késő ősszel vagy kora tavasszal lehet. A legegyszerűbb az idős tövek szétosztása, amit oly módon kell megoldani, hogy a tőosztásból származó növények mindegyikének erőteljes legyen a gyökérzete. Nem számít igényes növénynek, köves, kavicsos talajon is jól megél, és gazdagon virágzik. A száraz, meszesebb talajt és a sok napfényt kedveli. Alacsony sövényként - vagy rózsák közé - sziklakertbe, mediterrán kertbe, gyógynövénykertbe ültethető. Elriasztja a hangyákat és a levéltetveket, ezért a közelében lévő növények nem tetvesednek. A virágokkal lekvárt, ecetet, édességeket, krémeket, sülteket ízesítenek. Fiatal hajtásvégei salátákba használhatók fel.

Felhasznált részei

A nagyüzemek a levendulavirág párlatából nyerik azt az illóolajat, amelyből a finom kölnivizek készülnek.

Hatóanyagok

A levendula legfontosabb hatóanyaga a virág különösen kellemes illatú illóolaja. A francia levendula virágai 1-3%, az angol levenduláé 2-5% illóolajat tartalmaznak. Emellett 5-10% cserzőanyagot, valamint flavonoidokat is találhatunk bennük.

Hatásai

A levendula virága nyugtatólag hat a központi idegrendszerre és a bronchusokra is. A gyomorban és a bélben görcsoldó, fertőtlenítő és az emésztőnedvek termelődését serkentő hatást fejt ki. Többnyire a nyugtalansággal járó állapotok ellen alkalmazott teakeverék alkotórésze.

A levendulafürdő az alacsony vérnyomású embereknél frissítő, ingerült és stressz hatása alatt levőknek pedig lazító hatása miatt tesz jót. Régebben a levendulaszeszt reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmazták. Ám a levendula nemcsak gyógynövényként érvényesül kiválóan, hanem fűszernövényként is. Fűszerként használjuk kaporral, bazsalikommal, kakukkfűvel, vagy csomborral együtt, keverékekben. Hatása közérzeti zavarok - nyugtalanság, elalvási zavar, étvágytalanság, funkcionális gyomortáji zavarok (ideges gyomor, Roemheld-szindróma, meteorizmus) és bélbántalmak - esetén is érvényesül. De éppen olyan jó hatásfokkal alkalmazható légzőszervi panaszok esetén is. Csillapítja a torokfájást, a gége-és mandulagyulladást. Eloszlatja a melléküregi gyulladások során felgyűlt váladékokat, dugulásokat. Enyhíti az izomfájdalmakat és izomgörcsöket. Segíti a horzsolások, zúzódások, kisebb sebek gyógyulását, továbbá csökkenti a rovarcsípések okozta fájdalmat.

Kiválóan alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére, jelentősen csökkenti a fáradtságot és élénkíti az immunrendszert. A levendulaolaj megnyugtatja a gyulladásos bőrt, beleértve a pikkelysömört és az ekcémát is. Csillapítja a napozás okozta leégést, hűti a herpeszeket. Enyhe, kíméletes hatása miatt nyugodtan alkalmazható gyermekeknél is. Megnyugtatja, kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, segíti a bőrhibák gyógyulását, serkenti annak anyagcsere-folyamatait és elősegíti táplálását. Csillapítja a pattanások miatt keletkezett gyulladásokat, szabályozza a fejbőr zsírosságát, támogatja a túlápolt haj regenerálódását.

Eloszlatja a depressziót, segít az álmatlanság, a túlérzékenység, a mélabú, a hirtelen hangulatváltozások, a kilengésre való hajlam, az idegesség és a feszültségek felszámolásában. Olaja messzire űzi a félelmet, tisztítja a gondolatokat, csökkenti a harag mértékét, valamint az aggályoskodást. Visszaállítja a lelki egyensúlyt, lecsillapítja az elmét, ellazít és támogatja a testi-lelki jó közérzet fenntartását. Semlegesíti az érzékek túlműködését. Lelohasztja a harcias, versengő elme hevességét. Ösztönzi a sejtfejlődést, felvidítja a búskomorokat, megnyugtatja az idegeseket és fenntartja a lelki egészséget, s még a vérnyomást is csökkenti.

Alkalmazásai

A XX. század elején hasmenés, köhögés, fejfájás, ideges szívdobogás, izületi fájdalmak gyógyszereinek alkotójaként került be a gyógyászatba. A növény szárított száraival tartották távol a gyapjúruhákról a molyokat. A II. Világháborúban mint sebfertőtlenítőt használták. A nagyüzemek a levendulavirág párlatából nyerik azt az illóolajat, amelyből a finom kölnivizek készülnek. Más európai népek hagyományos gyógyászatában a virágokat szélhajtó és görcsoldó teaként gyomor- és bélpanaszok esetén fogyasztják, forrázatával sebeket mosnak, helyenként pedig alvás elősegítésére levendulavirággal kitömött párnán alszanak.

Ajánlott napi adagok

Belső használatra a virágokból 3-5 gramm, illóolajból 70-300 milligramm az ideális. Külsőleg 20 liternyi fürdővíz készítéséhez 20-100 gramm viráganyag adható.

Figyelmeztetések

Belsőleg történő alkalmazása állapotos hölgyeknek nem ajánlott. Epilepszia és láz esetén pedig az illóolaj belsőleg történő alkalmazása óvatosságot igényel.

Gyógyhatása

Jó nyugtató, görcsoldó, vérnyomáscsökkentő hatású.

Tea elkészítése és adagolása

Egy kávéskanálnyi tört levendulát 2 dl vízzel leforrázunk, és 15 percig ázni hagyjuk. Fogyasztása naponta kétszer ajánlatos. Emésztési zavaroknál nem édesítve, 20 perccel evés előtt fogyasztjuk. Illóolajából 2 -5 cseppet oldunk föl egy pohár vízben.

Illóolajának használati lehetőségei

A hígítatlan illóolajat kenhetjük égésekre és rovarcsípésekre. Nehezen gyógyuló sebek és pattanások kezelésére lemosás és borogatás formájában használatos. Idegesség esetén érdemes a szobában párologtatni belőle. Női betegségeknél hatásos hüvelyöblítés formájában (1 liter kamillateához 4-5 csepp illóolaj). Feszültség és görcsök kezelésére masszázsolaj formájában alkalmas - oldja a lehangoltságot, a depressziót, helyreállítja a lelki egyensúlyt.
"Lelkifürdőben részesítelek" - ezt sugallja a gyógyító erejű levendulaolaj.

Vissza