Macska a házban - de kinek ajánljuk?
2013/04/13 08:00
2419 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Sorozatunk előző részében a kutyatartásra vágyazokókat elemeztük, most a macskákról foglaljuk össze a tudnivalókat.

macska

Mihez kötődik a macska?

Annak, aki gondoskodni szeretne egy élőlényről, de cserébe nem vár el engedelmességet. Bár a macska valóban csak a saját portáján érzi magát biztonságban, mégis téves az a hiedelem, mely szerint csak a házhoz kötődik, az emberhez nem. Ám a családtagként tartott macska nagyon sok szeretetet tud adni az embernek, és számtalan módon képes kinyilvánítani érzelmeit, de mivel természeténél fogva nem falkaállat, nem várható el tőle sem áldozatkészség, sem tekintélytisztelet.

Nem kell rendszeresen foglalkozni vele és sétálni vinni, így azoknak is megbízható társa, akik rendszertelen életet élnek, és esténként fáradtan érnek haza. Viszont nem könnyű megváltoztatni a szokásait, ami gyakran bosszúságot okozhat a gazdájának. Nagyon tiszta állat, de a jelenléte mégis együtt jár némi szőrrel, lábnyommal, sőt, ha kijár a kertbe, olykor bizony hazahordott zsákmánnyal is. A macska tehát nem való azoknak, akik

  • feltétlen engedelmességet és tekintélytiszteletet várnak el,
  • túlzottan kényesek a rendre és tisztaságra,
  • visszataszítónak találják a vadászösztön megnyilvánulásait,
  • undorodnak az alomtálca takarításától,
  • rengeteget utaznak.

Amire figyelni kell

Mielőtt macskatartásra szánnád rá magad, gondold végig a következőket:

A macska mindig a saját útjait akarja járni, a lakásban is, a szabadban is. Igen nehezen, de lehet, hogy egyáltalán nem tudod megakadályozni, hogy leverje a vázát a szekrény tetejéről, hogy ráfeküdjön a székre kikészített ruhádra, hogy elcsenje az ételt az asztalról, hogy a karmát élesítse a bútorok lábán, vagy hogy verebet fogjon magának vacsorára.

Mindezzel nem akar semmi rosszat, csak az ösztöneinek engedelmeskedik, ezért türelemmel kell viselned.

Vállalod?