Macskagyökér (Valeriana officinalis L.)
2003/01/23 08:00
1782 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Népi meghatározásban a baldrián, baldián, macskagyökönke, háromláb, büdösgyökér, holdgyökér Szent-Magdolna füve elnevezés is gyakori.
Hippokratész idejében (i.e. V-IV. században) leginkább a női bajok enyhítésére használták. A középkorban már a köszvényes fájdalmak és oldalszúrások ellen is használták. A XVI. és a XVII. században pedig dicsérték hatását légszomj, látási gyengeség, fejfájás, köhögés és szúrt sebek esetén. A XIX. századtól hatékony nyugtatószerként ismerjük idegességnél, elalvási és alvási zavaroknál, ezenfelül a túlterhelt szív segítségeként is jó szolgálatot tesz. Az orvostudomány és a népi gyógyászat is a legjobb nyugtató- és altatószerként tartja számon.

macskagyoker Leginkább nedves réteken találkozhatunk vele, de száraz helyeken is előfordul az alföldtől egészen a hegyekig. Vadon is él, de a kertben is nevelhető. Erős növekedésű évelő növény, ami gyakran az 1 m magasságot is eléri. Szárán nagy, páratlanul szárnyalt levelek találhatók keresztben átellenesen. Kis piros-fehér virágai június, július és augusztus táján nyílnak, s a rügyvégeken ernyőben elrendezve állnak. Hazánkban a macskagyökérnek különféle al- és mellékfajtái is megtalálhatók, amik a virágok színében (sötétebb vagy világosabb, egészen a tiszta fehérig) és a szárnylevelek számában különböznek (egyszer csak tizenegy, máskor akár huszonegy) egymástól.

Gyökeréből teát, tinktúrát és macskagyökérfürdőt is készítenek. Virágzata 5 nagyon kicsi csészelevél, ami a virágzáskor begöngyölődik (ernyőszerű buga), cimpája pedig duzzadt szegélyt alkot.

Terméséréskor ezekből később 10 darab 3-7 mm hosszú, tollas szőrös serte képződik. Az 5 sziromlevél egymással összenőtt, 3-6 mm hosszú, színe halvány rózsaszín. A porzólevelek száma többnyire 3, ritkábban 4 darab. Alapjuk a pártacsővel összeforrt. A magház alsó állású, háromrekeszű, de mindig csak egyetlen rekesz termékeny.

Porzása rovarok által történik. A macskagyökér egyike a legrégebben ismert és alkalmazott gyógynövényeknek. Hatását mára a tudomány is elismeri, s alkalmazzák ideges felindultsági állapotok, elalvási zavarok, ideges eredetű, görcsös gyomor- és béltáji fájdalmak kezelésére, de természetgyógyászok szerint hatásos ideges eredetű szív- és érrendszeri zavarokban is.

Felhasznált részei

Leginkább a gyöktörzs a gyökerekkel.

Hatásai

Jó nyugtató, szorongásoldó, elalvást segítő hatású.

Alkalmazásai

A magyar népi orvoslásban csak kevés feljegyzés utal használatára, de ismeretes nyugtató, és altató hatása. Önmagában vagy más növényi anyagokkal társítva jól alkalmazhatók az ideges eredetű gyomor- és szívpanaszok kezelésében, valamint szorongás, ingerlékenység és alvászavarok enyhítésére.

Ajánlott napi adagok

3-9 gramm, ill. azzal egyenértékű száraz kivonat; 3-9 ml tinktúra (1:5, etanol 70 tf% ).

Figyelmeztetések

Terhesség ideje alatt fogyasztása csak orvosi javaslatra ajánlott.

Vissza