Madarak és fák napja
2012/05/10 12:03
2669 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A természet a klorofillnak köszönheti zöld színét. Ez a csodálatos és bonyolult anyag nyeli el és közvetíti a napfény energáját a növényeknek, ez adja a színét a erdőket alkotó fák  lombkoronájának, amik a közöttük élő élőlényeknek, madaraknak adnak otthont. A természet egy mindennel összefüggő törékeny rendszer, ami ezen a napon különös figyelmet érdemel.

madar_520

A Madarak és Fák Napját először hazákban szervezte meg Chernel István ornitológus 1902-ben annak követezményeként, hogy 1901-ben elfogadták a madárvédelmi törvényt. Hivatalos bevezetését Apponyi Albert vallás- és közoktatási miniszter körlevélben rendelte el. A rendelet magába foglalta azt is, hogy ezen a napon midenfelé eper-, vagy másfata gyümölcsfákat kell ültetni.

fa_200 Egy temészetvédlmi törvényben foglaltak szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek és rendezvényeinek a lakosság –különösen az ifjúság-természetvédelem iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.” A Herman Otto vezette Ornitológiai Központ lelkes támogatást nyújtott a nemes mozgalomnak, melyre a század elején minden évben sor került, de a második világháború után a program megtorpant.

1994-ben tért újra magához a mozgalom és egy 1996-os kormányrendelet óta minden év május 10-én a madarakat és fákat ünnepli az ország. Ekkor ösztönzik a fiatalokat, iskolákat, osztályokat, hogy menkjenek ki a természetbe és ismerék meg a természet sokszínűségét, tegyenek valamit a madarak és fák érdekében. De mit is tehetünk?

Tegyünk érte!

A fák ültetése ma már inkább szimbolikus (napjainkban nagymértékű erdőírtások folynak), egy elültett csemetének hosszú évek kellenek mire felnő és egy nagyobb madárcsaládnak biztonságot nyújtani képes lesz. Ellenben a diákok megatanulhatják oduk és etetők készítését, azt, hogyan és mivel lehet etetni a madarakat, illetve nagyobb felelősségvállalásra lehet őket ösztönözni kinyitva szemüket a környezetre.

madarka_200 Szakértők bevonásával meg lehet mutatni a hazánkban élő rengeteg védett és nemes madárfaj sokszínűségét, szokásait, azt, hogy milyen módon élnek, táplálkoznak, szaporodnak. Fontos megértetni, hogy nem elég a természettel csak ezen a napon foglalkozni, a mindennapi élet része kell legyen a környezetünk iránti gondoskodás.

Felelősséget jelent

Madárszakértők felhívják a figyelmet arra, hogy ha például egy madarat téli időszakban elkezdünk etetni az nagy felelősséggel jár. A nagy energiaigényű kis tollasokat ez esetben nap, mint nap etetni kell a fajtajellemző táplálékukkal, ellenkező esetben a télen amúgy is szegényes tápanyagok hiányában könnyen elpuszulhatnak. Ehhez elmélet és gyakorlati tanácsokat az interneten bármerre találunk, de érdemes a hivatalos egyesületek honlapjain tájékozódni, ahol sűrűsítve rengeteg információt találunk nemes madarainkról.

A madarak lakhelyéül szolgáló, számunkra annyira természetesnek tűnó fákra is figyelmet kell fordítani e napon. Az erdők és fák jelentőségefelbecsülhetetlen biológiai rendszerünkben. A mindenféle élőlényeknek otthont nyújtó fák termelik az életet jelentő oxigént, lobjaikkal felfogják a káros szennyeződéseket, a port, a naygvárosokban zajszűrőként szolgálnak. De ne feledkezzünknel el a parkokról erdőkről sem, ahol a sétáló emberek nyugalmat és békét találnak, ahol újra feltöltekezhetnek az elkövetkező napokra.