Madárvendégek - a csonttollú
2001/11/06 00:00
1632 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Sorozatunkban egy újabb téli vendégünket a csonttollút mutatjuk be. A messzi észak fenyőerdeiből érkezik hozzánk és néha inváziószerűen lepi el a városi parkokat.

A csonttollú (Bombycilla garrulus)

Nevét szárnyának megkeményedett tolláról kapta. A csonttolúfélék családjának összesen három faja van, egy Japánban, egy az USA nagyobb részén, míg a nálunk is előforduló faj Eurázsiában, a Tajga-övben és Észak-Amerika nyugati részén. A hozzánk látogatók többségükben Finnországból, Skandináviából és Oroszország tundravidékéről érkeznek. A párok júniusban költenek 4-7 fiókát. Ekkor elsősorban rovarokkal táplálkoznak. Télen azonban szinte kizárólag növényi táplálékot (bogyókat, rügyeket) fogyasztanak. Gyakran isznak, de havas időben inkább a hóból csipegetnek. Néha látható, ahogy a levegőben vadásznak a hulló hópelyhekre. Nem a teljes állomány telel nálunk, egy részük továbbvonul a Balkánra, novemberben érkeznek hozzánk és áprilisban hagyják el hazánkat. Előszeretettel tartózkodnak városi parkokban, ahol bőséges a bogyótermés, éjszakára a városközeli erdőkbe húzódnak.
A csonttollú vonulásának érdekessége, hogy míg a legtöbb évben csak egy-két példány jut el hozzánk, egyes években hatalmas tömegekben, inváziószerűen érkezik. A XX. század elején még sokkal gyakoribbak voltak az inváziós évek, mint mostanában, a legutolsó jelentős inváziója 1977-ben volt. Ma még nem tudjuk, mi váltja ki az inváziókat, ehhez fészkelőhelyén kellene behatóbban tanulmányozni a faj életmódját.
Itt meghallgatható a csonttollú hangja. Itt is.