Magas hőfokon - a láz
2002/07/21 08:00
3821 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mindannyian tapasztalhattátok, hogy számos betegség jár együtt lázzal és hidegrázással. Akkor lázas valaki, ha testhőmérséklete, magasabb, mint 38 oC. A 37 és a 38 közti érték esetén pedig hőemelkedésről beszélünk. Cikkünkből kiderül, hogy hasznos-e az emberi szervezetnek ez a felfokozott állapot.

Lázas állapot általában fertőzés hatására jön létre. A bekerülő fertőző mikroorganizmusok aktiválják az immunrendszert, ennek eredményeképpen pedig belázasodunk. A megemelkedett testhőmérsékletet általában a fertőzést hordozó baktériumok, vírusok, gombák sem szeretik, hiszen szaporodásukat vagy magát, az életben maradásukat gátolja. Amennyiben figyelmesen olvastátok az előző sorokat, kiderülhetett, hogy a láz kialakulása gátolja a fertőzés szervezetben való terjedését.

Hogyan jön létre a láz?

A testünkbe valamilyen úton-módon bejutó mikroorganizmusok - melyek lehetnek akár baktériumok, akár vírusok vagy mondjuk gombák is - a felszínükön olyan molekulákat hordoznak, melyeket az immunrendszer felismer. Az immunrendszerünk tagjai közé tartozó makrofágok a felismert kórokozók hatására egy olyan anyagot bocsátanak ki, amely az agy hipotalamusz részében található hőérzékeny, és a hőmérséklet szabályozásban szerepet játszó idegsejtek hőmérséklet érzékelését elállítja. Ennek hatására ezek a neuronok (idegsejtek) most magasabb maghőmérsékletet fogadnak el normálisnak. A lázas állapot kezdeti szakaszában fokozódik a hőtermelés. A beteg fázik, remeg, mindez pedig plusz hőt hoz létre. A normálisan aktiválódó hőleadás azonban nem indul meg, a bőr erei összehúzódnak, ezáltal a felesleges hő eltávozását megakadályozzák. Egy idő után helyreáll az egyensúly a hőtermelés és a hőleadás között, aminek hatására a bőr erei elernyednek. A láz oldódási szakaszában a bőr erei kitágulnak és megindul a verejtékezés is. A testhőmérséklet pedig visszaáll az eredeti értékre.

Bár az tény, hogy a láz segíti a betegség lekűzdését, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a 39-40 oC feletti testhőmérséklet a szervezetnek sem tesz jót. A láz megterheli a keringést és a szívet, valamint magas hőmérsékleten az emberi fehérjék is kicsapódnak. A hőemelkedést nem feltétlenül, de a lázat már biztosan csillapítani kell. A lázcsillapítást 38 oC felett célszerű elkezdeni. Lázcsillapításra általában gyógyszereket használunk, melyek - bár a lázat csökkentik - a normális testhőmérsékletet nem befolyásolják. Vannak olyan esetek, amikor a gyors segítség nagyon fontos, vagy amikor a gyógyszerek nem viszik le a lázat. Ilyenkor kell a hideg vizes borogatást, a priznicelést, vagy akár a hideg fürdőt segítségül hívni. Egy biztos: saját tapasztalatból mondhatjuk, hogy ez betegen nagyon rossz érzés, de nagyon hatékony. A fürdő ne legyen jéghideg, hanem inkább langyos. Fokozatos, óvatos hideg víz hozzáengedésével hűtsük a testünket és a vizet. A hirtelen hideg víz ugyanis nagyon megterhelheti a szívet. A láz kiszáradással is fenyeget, ezért a sok folyadék fogyasztása szintén nagyon fontos. A kisgyermekeknél a magas láz akár görcsöket is okozhat, ezért, ha esetleg kistestvéred van, erre feltétlenül figyelj oda!