Magyarország vizei
2012/01/30 00:00
19218 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Szakemberek szerint hazánk olyan, mint egy lavor, amit a környező országokból érkező folyók és patakok táplálnak. Hazánknak nem lehet panasza vízutánpotlásra, hiszen rengeteg álló és folyóvízzel rendelkezik, amik töbnyire a nagy folyók, a Duna, Tisza és a Dráva mentén helyeszkednek el, de a csapadékból keletkező vízkészlet Magyarországon az egyik legkevesebb Európában, gondolhatunk például az Alföldre, a Nyírségre, vagy a Duna-Tisza közi hátságra. 

duna

A Magyarországot érő csapadékok időbeli eloszlása is nagyon változó, egy éven belül gyakran alakul ki teljesen aszályos és árvizeket is okozó időjárás, ami a szakembereket és az országot komoly kihívások elé állítja. A Kárpát-medencét erekként behálózó vízfolyások létrehoznak kisebb-nagyobb tavakat és lápokat is, amik nagymértékű biológiai sokszínűséggel párosulnak, hazán vizes helyeit ezért nagyszámban keresik fel a madarak.

A Hortobágyot tavasszal récék, lúdak és partimadar ezre lepik el, ezentúl ugyenezen helyen legel a rackajuh és a szürkemarha is, ezért egy igen érdekes átmenet képez a vizes élőhely és a gyep között. Összesen 550 ezer hektár vizes élőhely van Magyarországon, szikes, lápi és mocsári jellegűek, amik a vízutánpotlás hiánya miatt igen érzékenyek.

A világ „legnemzetközibb” folyója

Folyóink közül az egyik legjelentősebb a Duna, mely a németországi Fekete-erdőben nevű hegyégben ered és kilenc országon folyik keresztül 2800 kilométeres útján, ahol rengeteg mellékfolyó duzzasztja, míg a Fekete-tengerbe ömlik. Jelentős romboló és építőmunkát végez, alföldeket, medencéket tölt fel, hajóforgalma jelentős. Legnagyobb mellékfolyója a Rába, mely Ausztriából ered és Győrnél ömlik a dunába.

A tajtékos Rába

Hazánk harmadik legnagyobb folyója nagy esésű, szélsőséges vízjárású, hossza 283 kilométer. A ma már nem hajózható, ám a római korban jelentős szállítási útvonalnak számító Rába elsősorban vízienergia és ivóvízforrásként szolgál, de turisztikai szempontból is jelentős, s rajta épült fel Magyarország ma is működő első vízi erőműve 1896-ban. Áradásai az Árpád korban is gondot jelentettek, a 13. század folyamán már csatornákat és védőgátakat építettek köré, hogy a helyzetet megoldják.

A szőke folyó

Alföldünk főfolyója a Tisza, amely Ukrajnában a Máramarosi-havasokban, a Kárpátok legcsapadékosabb vidékén ered, s itt még vad hegyipatakként zúdul sziklás medrében. Amint leér az Alföldre folyása lelassul és hordalékait lerakja, csak a finom szemű homokot szállítja tovább, melyről nevét is kapta: szőke Tisza. Kora tavaszi sé nyári áradásai sok kárt okoztak a történelem folyamán, szabályozása a 19 században kezdődött el.

A magyarság erősen kötődik a Tiszához, ez a népdalokban és versekben leggyakrabban említett folyónk, számos jelző tulajdonosa. Hívták szőkének, vadnak, zavarosnak, kanyargósnak, de a szeszélyes folyót nagy szeretet veszi körül. A „legmagyarabb folyó” elnevezést is ráaggatták, mivel a történelmi Magyarország egészs területén hosszában végighömpölygött.

Magyarok tengere

Hazánk méltán híres nagy tava a Balaton, melynek medencéje süllyedéssel keletkezett, vizét a Zala mellett több kis patak és a csapadék táplálja. A „magyar tenger” iterjedése régen sokkal nagyobb volt, ma a sekély, átlagos mélysége 3-4 méter közötti, legmélyebb része 11 méter. A sekély víz, mely a déli parton lassan mélyül és viszonylag gyorsan felmelegszik, nyáron turisták hadát vonzza, környékén rengeteg termálforrás is található.

Európában a legmelegebb

Szerencsés földrajzi helyzetünknek köszönhetően kimeríthetetlenül folytathatnánk hazai vizeink felsorolását, ezért a gyönyörű és felbecsülhetlen értékű folyóink, tavainktól elnézést kérve említenénk meg utolsónak a Velencei-tavat. Azért is mert ez hazánk második legnagyobb természetes tava és országunk második legkedvetebb vízi úticélja. Európa legmelegebb tavaként tartják számon, hőmérséklete a 26-28 celsiusfokot is elérheti, ezt köszönheti átlagos 1,5 méteres mélységének. Az ásványi anyagokban (nátrium és magnézium) rendkívül gazdag tó harmada nádassal borított. Rendkívül nagy  népszerségnek örvendő tavunk vízösszetételének köszönhetően regeneráló és frissítő hatással van a kifáradt vagy reumás szervezetre.